Μαζί με το «Καπετανάκειο» το εν λόγω σχολείο αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για τη σχολική στέγη στο Ηράκλειο. Ένα ολόκληρο σχολικό συγκρότημα που ρημάζει εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και οι ιθύνοντες «σφυρίζουν αδιάφορα» με πρόσχημα τεχνοκρατικά ζητήματα και μελέτες που δεν πλοιρούν τις προϋποθέσεις. Κι όμως στο κτίριο αυτό, καθημερινά, δεκάδες οικογένειες εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Οι μαθητές του είναι από τους πρώτους που συμμετέχουν στις μαθητικές κινητοποιήσεις κάθε χρόνο. Είναι από τα πρώτα σχολικά συγκροτήματα στα οποία θα μπει το λουκέτο της κατάληψης, με αίτημα τα … αυτονόητα. Δηλαδή ένα κτίριο, όχι πολυτελές, ούτε καν επαρκές, παρά μόνο ασφαλές.

Ο λόγος για το σχολικό συγκρότημα «Τάλως» στην οδό Μάχης Κρήτης, στο παραλιακό μέτωπο αυτής εδώ της πόλης, στο οποίο στεγάζονται το 11ο Γυμνάσιο και το 13ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Πηγή: Ανακτήθηκε από το Facebook
Πηγή: Ανακτήθηκε από το Facebook

Η κατάσταση των κτιριακών υποδομών του είναι απελπιστική και επικίνδυνη. Κατεστραμμένοι σοβάδες, σάπια επιχρίσματα, διαβρωμένα σίδερα τοιχοδομής εκτεθειμένα στον αύλειο χώρο του σχολείου. Τα σιδερένια κάγκελα της πρόσοψης σκουριάζουν κι αυτά, όπως οι μπασκέτες που κρέμονται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των παιδιών στο διάλειμμα ή κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Μια Ηρακλειώτισσα, απόφοιτος του σχολείου, βρέθηκε προσφάτως τυχαία στην περιοχή και κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό της τις εικόνες που αντίκρισε και οι οποίες αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα της κατάστασης που επικρατεί.

Δείτε την ανάρτησή της στο Facebook:

sxoleio-talos4

Χρόνια αιτήματα

Το σχολικό συγκρότημα «Τάλως» άρχισε να λειτουργεί μέσα στη δεκαετία του ’80. Και η σημερινή του κατάσταση αφήνει την εντύπωση ότι έκτοτε δεν έχει γίνει καμία απολύτως εργασία συντήρησης, μολονότι είναι προφανές ότι θα έπρεπε να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Σύλλογοι Γονέων, οι μαθητικές κοινότητες, οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές έχουν απευθυνθεί στον Δήμο Ηρακλείου, αρμόδιο για τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να ξεκινήσουν οι απολύτως απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια παιδιών και καθηγητών.

Φαίνεται όμως πως «το τέρας της γραφειοκρατίας» δημιουργεί προσκόμματα στην έγκριση των απαραίτητων μελετών και στη διεξαγωγή διαγωνισμών, θεωρώντας ότι τα «όνειρα αυτών των παιδιών κοστίζουν ακριβά» όπως αναγράφει το σύνθημα που δεσπόζει στον μπροστινό τοίχο του σχολείου …

Πηγή: Ανακτήθηκε από το Facebook
Πηγή: Ανακτήθηκε από το Facebook
Διαφήμιση
Διαφήμιση