HomeHL-CultureΑρκάδια: Το αρχαιότερο αθλητικό γεγονός της Ελλάδος

Αρκάδια: Το αρχαιότερο αθλητικό γεγονός της Ελλάδος

Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου τιμά και φέτος η 77η διοργάνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το αρχαιότερο αθλητικό γεγονός της Ελλάδας τα «Αρκάδια» στην 77η έκδοσή τους θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο Ρέθυμνο, στη μνήμη του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, του σημαντικότερου επεισοδίου της Κρητικής Επανάστασης του 1866. Η αρκαδική εθελοθυσία στάθηκε ένα ιστορικό ορόσημο και εκπέμπει δυνατά μηνύματα αντικατοπτρίζοντας την αποφασιστικότητα της κρητικής ψυχής.

Οι αθλητικές και  πολιτιστικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Ο ιστορικός ημιμαραθώνιος «Αρκάδιος Δρόμος» των 22,4 χλμ. θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής, με έναρξη από την κεντρική πύλη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και τερματισμό την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, την παλαιά πλατεία Νομαρχίας.

Εκατοντάδες αθλητές, αθλήτριες, μαθητές σχολείων και εθελοντές από το Ρέθυμνο, την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα θα τιμήσουν και φέτος τη μνήμη της αυτοθυσίας των ηρωικών υπερασπιστών της Μονής Αρκαδίου, συμβάλλοντας στην μετάδοση του μηνύματος: «Αρκάδια σημαίνουν ιστορία, εθελοθυσία, ελευθερία, αθλητισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία».

Η οργανωτική Επιτροπή των «77ων Αρκαδίων» επιχειρεί φέτος ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα-κάλεσμα στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα.

Επιθυμώντας να μεταδώσει το μήνυμα της καθολικής συμμετοχής έχουν προγραμματιστεί αθλητικές δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο έμπειρους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο εξασκημένους.

«Σ’ αυτό το κάλεσμα συμμετοχής δεν εξαιρούνται οι συνάνθρωποί μας, που διακρίνονται για τις ειδικές ικανότητες, που διαθέτουν.  Όλοι οι Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες  είτε ως αθλητές και αθλήτριες είτε ως εθελοντές και εθελόντριες είτε ως απλοί φίλαθλοι, καλούνται να στηρίξουν αυτό το μεγάλο και αξιόλογο εγχείρημα» αναφέρει η οργανωτική επιτροπή.

Τα «77α Αρκάδια» διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, την ομάδα Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ρεθύμνου, τον ΟΚΑ Αρκάδι, τον ΟΚΑ Πρέβελη, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου και τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race».

Πρώτος διοργανωτής των Αρκαδίων Αγώνων υπήρξε ο Α.Ο. Ατρόμητος Ρεθύμνου, όπου το 1930 διοργάνωσε με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., τα Α’ ΑΡΚΑΔΙΑ στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής: «Οι Αρκάδιοι Αγώνες είναι οι πλέον εμβληματικοί αγώνες όχι μόνο για το Ρέθυμνο, αλλά και για όλη την Κρήτη και την Ελλάδα, γιατί γίνονται προς τιμήν ενός πολύ σπουδαίου εθνικού γεγονότος, όπως είναι η ανατίναξη του μοναστηριού του Αρκαδίου, το 1866, για την ανεξαρτησία και ελευθερία της Κρήτης.

Είναι ένας θεσμός πάρα πολύ παλιός, μετράει πάνω από 77 διοργανώσεις και τα τελευταία δύο χρόνια, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης προσπαθεί σε συνεργασία με τους λοιπούς συνδιοργανωτές να αναβαθμίσει τους αγώνες, να τους δώσει σταδιακά την παλιά αίγλη και λάμψη προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ήδη, αυτό είναι παρήγορο, γιατί και από πέρυσι, όταν γιορτάζαμε τα 150 χρόνια της επετείου οι Αγώνες είχαν αυξημένη συμμετοχή σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.  Ευελπιστούμε και φέτος να γίνει το ίδιο. Τα μηνύματα που έχουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Δημήτρης Λαχνιδάκης, δήλωσε: «Με υπερηφάνεια και συνέπεια ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στη διοργάνωση των φετινών Αρκάδιων Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν με τη μέριμνα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης και τη συμμετοχή πλήθους αθλητικών φορέων και σωματείων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Αποτελεί πλεονασμό νομίζω η αναφορά στην ιστορική σημασία αυτής της διοργάνωσης που μετρά περίπου 8 δεκαετίες ζωής και συνιστά μια ζωντανή και υγιή πτυχή της συλλογικής μας μνήμης, μια απτή απόδειξη της συνέχειας μας ως πόλη με παράδοση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ο οποίος άλλωστε αποτελεί πτυχή του».

Ο  κ. Κωνσταντίνος Ζησιμόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Αρκάδιων Αγώνων, ανέφερε:

«Δύο καινοτομίες  έχουμε στα φετινά Αρκάδια:

Για πρώτη φορά οι διοργανωτές εντάσσουν τους συνανθρώπους μας με ιδιαίτερες ικανότητες στο αγωνιστικό πρόγραμμα, όπως επίσης δίνουν τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να τρέξουν την Αρκάδια διαδρομή, να τη διανύσουν με δυναμικό βάδισμα.

Καλούμε τους πολίτες της Κρήτης να στηρίξουν την διοργάνωση είτε με την φυσική τους παρουσία στην τελετή που θα λάβει χώρα στην Πλατεία Νομαρχίας είτε ως  αθλητές, συμβάλλοντας και οι ίδιοι στην προσπάθεια αναβάθμισης  των ιστορικότερων αγώνων της Ελλάδας ».

Ο κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Αρκάδιων Αγώνων, επεσήμανε:  «Όλοι οι Κρητικοί, αλλά και πολλοί Έλληνες, κρατούν άσβεστη στη μνήμη τους την εθελοθυσία των ηρώων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου που έγινε στις 8 Νοεμβρίου του 1866 για να παραμένουν αθάνατοι.

Από το 1930 καθιερώθηκε και η διεξαγωγή ετήσιων αγώνων με την επωνυμία «Αρκάδια». «Αρκάδια» σημαίνουν ιστορία, εθελοθυσία, ελευθερία, αθλητισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία.

Η Περιφέρεια Κρήτης ως κύριος διοργανωτής ο δήμος Ρεθύμνου καθώς και η οργανωτική επιτροπή θα παρουσιάσουν φέτος τα Αρκαδία στην 77η έκδοση τους την Κυριακή 5η Νοεμβρίου ανεβάζοντας ψηλότερα την σημαία των αρχαιότερων αγώνων στην Ελλάδα».

Το περιεχόμενο του αθλητικού προγράμματος

Στο πρόγραμμα  της Κυριακής ξεχωρίζει ο ιστορικός ημιμαραθώνιος «Αρκάδιος Δρόμος» των 22,4 χλμ. που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής, με έναρξη από την κεντρική πύλη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και τερματισμό την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, την παλαιά πλατεία Νομαρχίας στο Ρέθυμνο.

Το ενδιαφέρον αθλητών και αθλητριών είναι ήδη μεγάλο, καθώς δρομείς από το Ρέθυμνο, την Κρήτη και περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας δηλώνουν καθημερινά συμμετοχές, επιθυμώντας να λάβουν μέρος στα «77α Αρκάδια», σε μια από τις παλαιότερες και ιστορικότερες αθλητικές διοργανώσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι συμμετοχές ανδρών και γυναικών στον «Αρκάδιο Δρόμο» των 22,4 χλμ συνεχίζονται ενώ εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε υψηλά αριθμητικά επίπεδα και φέτος.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να διασχίσουν μια μοναδική διαδρομή που θα ξεκινήσει από την ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου και μέσω των παραδοσιακών χωριών και οικισμών Αμνάτος, Κυριάννα, Λούτρα, Πηγή, Άδελε, Τσεσμές, Πλατανιάς, Περιβόλια, θα τερματίσουν στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου θα γίνουν οι απονομές και οι βραβεύσεις.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς συμμετοχών συγκεντρώνει και ο αγώνας δρόμου των 6 χλμ. Οι δρομείς θα λάβουν μέρος σε μια διαδρομή που θα έχει αφετηρία την γέφυρα Πλατανιά και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, του υπέροχου παραλιακού μετώπου και της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα τερματίσουν στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Στο πλούσιο πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται ακόμα το παραδοσιακό αγώνισμα «κρητικό βόλι», το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει επάνω του τα βλέμματα των θεατών. Στο «κρητικό βόλι» συμμετέχουν άνδρες και αγόρια.

Στα «77α Αρκάδια» πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Νομού, που θα λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου 1.000 μέτρων. Το πρωί της Κυριακής 5ης Νοεμβρίου η εκκίνηση θα δοθεί στην παραλιακή οδό, στο ύψος του Λυκείου Ελληνίδων, και μέσω της παλιάς πόλης και της οδού Μελισσινού, τα παιδιά θα τερματίσουν στην πλατεία Νομαρχίας (Ηρώων Πολυτεχνείου), όπου θα απολαύσουν το χειροκρότημα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά φέτος το αθλητικό καλεντάρι εμπλουτίζεται με τον αγώνα του δυναμικού βαδίσματος των 22,4 χλμ  επί της «Αρκάδιας Διαδρομής» και τους αγώνες δρόμου (1.000 μέτρων) και σφαιροβολίας για αθλητές ΑΜΕΑ.

Παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Νοεμβρίου 2017, την διοργάνωση «77α Αρκάδια»,  θα πλαισιώσουν αθλητικοί, πολιτιστικοί, χορευτικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενώ μια ξεχωριστή νότα στο πρόγραμμα θα προσφέρει η Δημοτική Φιλαρμονική.

Στο πρόγραμμα των παράλληλων αθλητικών δράσεων ξεχωρίζει ο αγώνας με πατίνια σε δημόσιο δρόμο, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρωί του Σαββάτου.

Ηλεκτρονικά οι εγγραφές έως τις 3 Νοεμβρίου

Οι εγγραφές στα αγωνίσματα γίνονται και φέτος ηλεκτρονικά (έως τις 03 Νοεμβρίου 2017) στις ιστοσελίδες:

  • www.rethymno.gr
  • www.crete.gov.gr.

Δρομολόγηση λεωφορείων

Οι συμμετοχές εκτιμάται ότι θα υπερβούν αριθμητικά την περσινή διοργάνωση, η οποία ήταν η πολυπληθέστερη όλων των εποχών. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι από τους Νομούς Χανίων και Ηρακλείου, η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης, έχουν προγραμματίσει τη δρομολόγηση λεωφορείων,  ως εξής: από Ιεράπετρα ώρα 05.30 (επιβίβαση και από Άγιο Νικόλαο, επί της Εθνικής Οδού), από Ηράκλειο ώρα 06.30, από Χανιά ώρα 06.45.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση