HomeΚΡΗΤΗΣ. Βαρδάκης: «Η γήρανση του πληθυσμού, από τις σημαντικότερες προκλήσεις»

Σ. Βαρδάκης: «Η γήρανση του πληθυσμού, από τις σημαντικότερες προκλήσεις»

Χαιρετισμός του ηρακλειώτη βουλευτή σε ημερίδα για το δημογραφικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας και τις επιπτώσεις στην οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα επισήμανε στον χαιρετισμό που απέστειλε στην Ημερίδα για το Δημογραφικό, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

«Το δημογραφικό φαινόμενο και η γήρανση του πληθυσμού ίσως είναι απο τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα. Τα στοιχεία των σχετικών μελετών είναι αποκαρδιωτικά: Το 2030 ένας στους 3 Έλληνες θα είναι άνω των 60 ετών ενώ το 2050 στην ηλικιακή αυτή ομάδα θα ανήκει το 40% του πληθυσμού.

Τα δεδομένα αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις 6 χώρες με τους ταχύτερους ρυθμούς γήρανσης παγκοσμίως (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Τα αίτια του δημογραφικού φαινομένου είναι πολυσύνθετα. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η μαζική φυγή νέων ανθρώπων και η μείωση των γεννήσεων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Οι επιπτώσεις θα είναι τόσο καταλυτικές τόσο στην οικονομία όσο και στο κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απαιτούνται ολιστικές λύσεις, μακροχρόνιες παρεμβάσεις και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου», ανέφερε στον χαιρετισμό του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση