HomeHL-CultureΔιεθνές Συνέδριο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Διεθνές Συνέδριο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Προβολή ντοκιμαντέρ για την Οδύσσεια στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ηράκλειο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017 το διεθνές συνέδριο για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν διοργανωθεί παράλληλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη για την «Οδύσσεια».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ώρα 19.30- 21.00, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μένιο Καραγιάννη και την Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Ζαμπία Αγριμάκη.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, γύρω από την προσωπική και συγγραφική Οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή.

Με αφορμή το σε λίγους γνωστό επικό ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσεια», ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης. Στη Σουηδία, ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα. Η Οδύσσεια του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, γι’ αυτό και μεγαλειώδης.

Ο Καζαντζάκης, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους μεγάλων κρίσεων και φτώχειας, τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ευθύνη απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως γράφει στην Ασκητική, «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί́, εγώ φταίω… η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη…»

Διαφήμιση
Διαφήμιση