HomeHL-GreeceΗ πίσσα και το μαζούτ συνεχίζουν την καταστροφική πορεία στις ακτές της Αττικής

Η πίσσα και το μαζούτ συνεχίζουν την καταστροφική πορεία στις ακτές της Αττικής

Λουόμενοι βουτάνε στα νερά παρά την απαγόρευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια εβδομάδα έχει περάσει από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II» που προκάλεσε καταστροφή στα νερά του Σαρωνικού και οι ακτές της Αττικής είναι γεμάτες πίσσα. Η ρύπανση συνεχίζει την καταστροφική της πορεία φτάνοντας στο Λαγονήσι.

Την ίδια ώρα, σοκάρει το γεγονός πως παρά τις προειδοποιήσεις υπάρχουν ακόμη λουόμενοι δεν λένε να συμμορφωθούν στην εντολή των αρμόδιων Αρχών, βουτώντας στα νερά.

Μετά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε την 17-09-2017, διαπιστώθηκε ότι ανάδοχος εταιρία που έχει αναλάβει την επιχείρηση για την απορρύπανση του Σαρωνικού προχωρά με σταθερούς ρυθμούς την άντληση του φορτίου του πλοίου.

Στη Σαλαμίνα αναμένεται σήμερα ένα επιπλέον ιδιωτικό βυτιοφόρο όχημα και ομοίως επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού. Ελέγχθηκαν οι περιοχές νοτιοανατολικά και ανατολικά ακτογραμμής νήσου Σαλαμίνας, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Οι εργασίες απορρύπανσης συνεχίζονται.

Στη Ζέα, έμπροσθεν εισόδου μαρίνα Ζέας παρουσιάστηκε επιφανειακή ρύπανση από πιθανά πετρελαιοειδή κατάλοιπα ιριδίζουσας μορφής αυτοδιαλυόμενη και ενημερώθηκε άμεσα η ανάδοχος εταιρεία απορρύπανσης προκειμένου να επιχειρήσει αντιρρυπαντικές εργασίες. Στον Όρμο Αφροδίτης συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης από πέντε άτομα ιδιωτικής εταιρείας και τοποθετήθηκε νέο απορροφητικό φράγμα.

Στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες επιχείρησαν αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικών εταιρειών καθώς και αντιρρυπαντικά σκάφη του λιμενικού.

Στη 2η, 3η και 4η μαρίνα Γλυφάδας συνολικά επιχείρησαν 27 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, 13 εθελοντές της ΜΚΟ Greenpeace και 20 εθελοντές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας. Στη 2η μαρίνα Γλυφάδας επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα. Η κατάσταση στην 3η και 4η μαρίνα παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ στη 2η σταθερή.

Στον Αστέρα Γλυφάδας επιχείρησαν 20 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, καθώς και 3 βυτιοφόρα οχήματα. Η εικόνα της εν λόγω εγκατάστασης παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών Δήμου Αλίμου πραγματοποιήθηκε από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας απάντληση πετρελαιοειδών συνεπικουρούμενο από συνεργείο καθαρισμού. Ομοίως στη θαλάσσια περιοχή Ιππόκαμπου Δήμου Ελληνικού επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας. Η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή όπως και στην πλαζ Ελληνικού. Οι εν λόγω εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, στη θαλάσσια περιοχή Λιμανάκι Ιππόκαμπου και έμπροσθεν Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δήμου Αλίμου, όπου τοποθετήθηκε σήμερα πλωτό φράγμα από ιδιωτική εταιρεία.

Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα στις ακτές έμπροσθεν του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία εργασίες καθαρισμού και ποντίστηκε πλωτό φράγμα. Η γενικότερη εικόνα στις ακτές Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα στην παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο εγγύς λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής εκτάσεως.

Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική.

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της παραλίας του Αστέρα, ενώ εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών Αρίων – Ναυτικά – Αφροδίτη. Επίσης διενεργήθηκαν καθαρισμοί στην ακτογραμμή του εν λόγω συγκροτήματος με μέριμνα του ίδιου του συγκροτήματος, καθώς εξαιτίας της κατεύθυνσης των ανέμων παρατηρήθηκαν ψήγματα με μαζούτ.

Στο Λαγονήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα GRAND RESORT έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα. Η κατάσταση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κρίνεται βελτιωμένη καθώς δεν παρατηρήθηκε ίχνος θαλάσσιας ρύπανσης.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση