Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης σχετικά με την παραγωγή στο υγρό “χρυσάφι” του νησιού κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο, που ξεκινάει τους επόμενους μήνες.

Τα μηνύματα, που λαμβάνουν μέχρι τώρα τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο τιμής πώλησης είναι ιδιαίτερα θετικά, μια και η ανθοφορία των δέντρων, αλλά και η καρπόδεση εξελίχθηκαν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ζημιές και αρρώστιες.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο cretapost ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης,η φετινή ελαιοκομική περίοδος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα καλή και ποιοτική σε σχέση με τις άλλες δύο προηγούμενες χρονιές με τους παραγωγούς να φροντίζουν μόνοι τους για την καταπολέμηση του δάκου.

“Η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά από θέμα παραγωγής, καλύτερη από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Ο κόσμος έχει πάρει στα χέρια του τη δακοκτονία, ενημερώνεται από τους γεωπόνους και φροντίζει μόνος του τα ελαιόδεντρα” αναφέρει ο ίδιος.

Διαμόρφωση τιμών

Σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη, μέχρι τώρα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου να μην παρουσιάσουν μείωση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

“Δε συντρέχουν λόγοι μέχρι τώρα για μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει με ικανοποιητική τιμή και όχι κάτω των 3,50 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί τις ποσότητες του λαδιού που είχαν, τις έχουν δώσει στους μεγάλους παραγωγούς και οι τιμές που ακούγονται και ξεπερνούν ακόμη και τα τέσσερα ευρώ, αναφέρονται σε μεγάλους εμπόρους” επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Προσοχή από τους παραγωγούς

Σχετικά με το ζήτημα των ζημιών, ο κ. Στρατάκης αναφέρει ότι σημαντικές ζημιές δεν υπήρξαν, αλλά το μόνο που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι οι δακοπροσβολές.

“Ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας για τις ελιές, εξαιτίας των δακοπροσβολών. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί, ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές” τονίζει ο ίδιος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση