HomeHL-9Π. Σκουρλέτης: Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας

Π. Σκουρλέτης: Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση των δημάρχων ανατολικής Κρήτης παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη πραγματοποιείται στον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του υπουργού στην Κρήτη.

Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να πραγματοποιηθούν.

283620

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης.

«Σε μία Ελλάδα που η πορεία της συνεχώς και καλυτερεύει, η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνίες, και γι’ αυτό τον λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να ενδυναμώσει, να ενισχύσει και να στηρίξει όχι μόνο το ρόλο της αλλά και της προοπτικές της».

Αυτό επισήμανε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη, την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή και τους δημάρχους του νομού, παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας, με τους αιρετούς και τις γνώσεις τους να βοηθούν στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας από κοινού με την κυβέρνηση τον νέο «Καλλικράτη».

Ο κ. Σκουρλέτης άκουσε έναν έναν τούς πέντε δημάρχους, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η μη επίλυση τους δυσχεραίνει το έργο τους, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους σχετικά με το έργο που πρέπει να παραχθεί προς όφελος των πολιτών. Κύριο σημείο συμφωνίας όλων ήταν το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αλλά και της χρηματοδότησης των έργων που λόγω της καθυστέρησης από πλευράς ΕΣΠΑ αλλά και της γραφειοκρατίας, υπάρχει δυσπραγία και τεράστιος χρόνος ολοκλήρωσης για κάθε βήμα του έργου ξεχωριστά.

Έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη», ο θεσμός πρέπει να γίνει καλύτερος και πιο λειτουργικός, κατέστησε σαφές ο υπουργός επισημαίνοντας: «Η εμπειρία αυτή αλλά και οι συζητήσεις με τους αυτοδιοικητικούς μάς έχει κάνει πιο σοφούς, αλλά έχει δημιουργήσει και μια άλλη διαφορετική ποιοτική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ μας. Οι αλλαγές θα γίνουν άσχετα με τον περιορισμό των πόρων που από το 2010 και μετά υπάρχουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα ποσό πάνω από το 60% των θεσμοθετημένων πόρων το έχει στερηθεί η αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω μείωση, αλλά μιλάμε για λύσεις που θα ενισχύουν πλέον το ρόλο της με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα συμβάλλουν στο να γίνονται έργα. Όλοι μας επίσης έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών, θεωρώ όμως ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα που διαθέτουμε».

Αύριο ο κ. Σκουρλέτης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Δήμου Βιάννου για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου και Ιεράπετρας, από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση