HomeHL-WorldΗ Μέρκελ προτείνει: Να διαπραγματευτούμε με τη Β. Κορέα όπως με το Ιράν

Η Μέρκελ προτείνει: Να διαπραγματευτούμε με τη Β. Κορέα όπως με το Ιράν

«Δεν συμφέρει κανέναν νέα κούρσα εξοπλισμών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διατεθειμένη να μετάσχει σε διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχαν γίνει με το Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το παράδειγμα, για μία τέτοια διαδικασία.

«Εάν είναι επιθυμητή η συμμετοχή μας στις συνομιλίες, θα πω αμέσως ναι», δήλωσε σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η Μέρκελ θύμισε τις διαπραγματεύσεις που είχαν οδηγήσει στην ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις το 2015. Τότε, η Γερμανία και τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχαν συμμετάσχει στις συνομιλίες που κατέληξαν στη συμφωνία για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμά του Ιράν, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των περισσότερων κυρώσεων.

Για αυτό χρειάστηκε ένας μακρύς, αλλά σημαντικός χρόνος διπλωματίας, που οδήγησε σε ένα καλό τέλος πέρυσι, τη χρονιά που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή, σημειώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Θα μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια διάταξη να χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστούν να διαδραματίσουν έναν πολύ ενεργό ρόλο σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικού όπλου είναι να υπάρξει μια διπλωματική λύση: «Η έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», προειδοποιεί.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί να γίνει όσον αφορά τις κυρώσεις», κατέληξε.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Διαφήμιση
Διαφήμιση