Καθώς ο τυφώνας ακολουθεί, μετά το φονικό του πέρασμα από την Καραϊβική, πορεία προς την πολιτεία της Φλόριντα, επικρατεί παγκόσμια αγωνία για το ποιες περιοχές θα χτυπήσει, αν θα πληγεί το Μαϊάμι και τι καταστροφές θα προκαλέσει σε ολόκληρη την πολιτεία.

Με τους ανέμους να φθάνουν σε ταχύτητα τα 185 μίλια την ώρα, η Ιρμα είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ στον ανοικτό Ατλαντικό. Δεδομένου του μεγέθους του και της δύναμης του τυφώνα μαμούθ, αλλά και της προβλεπόμενης πορείας του, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έπληξαν ποτέ τη Φλόριντα και να προκαλέσει καταστροφές σε τέτοια κλίμακα που δεν έχουν καταγραφεί ξανά τα τελευταία 25 χρόνια.

Έρημη πόλη το Μαϊάμι

Το Μαϊάμι το οποίο θυμίζει έρημη πολιτεία, καθώς εκατομμύρια κάτοικοί του το έχουν ήδη εγκαταλείψει, βρισκόταν αρχικά στην τροχιά της Ιρμα. Τα τελευταία στοιχεία για τον τυφώνα ωστόσο είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται να μετακινείται λίγο πιο δυτικά, σύμφωνα με τη Daily Mail. Ωστόσο όπως και η υπόλοιπη πολιτεία της Φλόριντα έτσι και το Μαϊάμι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο τυφώνας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι στο μάτι του κυκλώνα Ιρμα δεν θα βρεθεί το Μαϊάμι και η ανατολική ακτή, αλλά η νοτιοδυτική ακτή, τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα.

maimai1

Ακόμη, όμως και αν περάσει κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ανατολικές ακτές θα συνεχίσει να συνιστά απειλή για τις ανθρώπινες ζωές στο Μαϊάμι, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που αναμένεται να προκαλέσει.

Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του μετεωρολόγου Ντένις Φέλτγκεν ο οποίος, προειδοποιεί τους κατοίκους της περιοχής ότι ακόμη και έτσι πρέπει να αναμένουν περί τα 50 εκ. βροχής και ισχυρούς ανέμους. «Θα έχουμε έναν τυφώνα εδώ (σ.σ. στο Μαϊάμι)», δήλωσε ο Φέλτγκεν, ο οποίος προσέθεσε ότι ανησυχεί μήπως οι κάτοικοι της περιοχής παρερμηνεύσουν την πρόβλεψη για αλλαγή του μονοπατιού της Ιρμα που θέτει το Μαϊάμι εκτός του… ματιού του κυκλώνα και επαναπαυθούν.

Ηδη, πάντως, όπως μεταδίδει ο Κρις Κουόμο για το CNN η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι λόγω Ιρμα αυξάνεται καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή:

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Fox News, περίπου 30.000 άτομα έχουν μείνει στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα κυρίως σε περιοχές γύρω από το Μαϊάμι και το Φορντ Λοντερντάλ, καθώς ήδη οι άνεμοι από την Ιρμα έχουν αρχίσει να χτυπούν την περιοχή.

Ο κίνδυνος από τους γερανούς στο Μαϊάμι

Σύμφωνα με το BBC οι αρχές της πόλης του Μαϊάμι έχουν προειδοποιούσει τους κατοίκους για τους κινδύνους που υπάρχουν από τους μεγάλους κατασκευαστικούς γερανούς στην περιοχή καθώς θα μπορούσαν να πέσουν, λόγω της Ιρμα, προκαλώντας δυστυχήματα.

Αξιωματούχος της τοπικής αρχής προειδοποίησε τους κατοίκους κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε τέτοιους γερανούς να τα εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν 25 τέτοιοι γερανοί στην πόλη.

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα

Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν από την Κυριακή το Κις (το πρωί), η νοτιοδυτική Φλόριντα το απόγευμα και περιοχή Τάμπα το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ντένις Φέλτγκεν, όπως αναφέρει το Fox News.

Η νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα από το ακρωτήρι Σάμπλ ως την Καπτίβα θα μπορούσαν να πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες 3 με 4,5 μέτρων, προειδοποιεί το κέντρο τυφώνων.

maimi2

Ακόμη και αν η Ιρμα «στοχεύει» πλέον προς τις δυτικές εκτές της Φλόριντα και η ανατολική ακτή παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο από τις πλημμύρες που θα προκαλέσουν οι καταγίδες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Δυνατοί άνεμοι, ανεμοστρόβιλοι και έντονες βροχοπτώσεις μέχρι 50 εκ. προβλέπονται για το μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντα.

Οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα, έχουν ήδη φθάσει στις ακτές των ΗΠΑ. Ηδη, στη νότια Φλόριντα και στο Κις η βροχή και οι άνεμοι δυναμώνουν με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ταχύτητά τους φθάνει τα 130 μίλια την ώρα και να προειδοποιούν ότι πρόκειται να αυξηθούν και ότι ο τυφώνας θα ανακτήσει τη δύναμή του καθώς θα πλησιάζει την περιοχή.

Οι μετεωρολόγοι, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν για το πόσο ισχυρή θα είναι η Ιρμα όταν θα πλήξει τη Φλόριντα. Ενας από αυτούς ισχυρίζεται ότι θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο καθώς θα πλησιάσει, το κέντρο τυφώνων λέει ότι θα χτυπήσει ως τυφώνας κατηγορίας 4 ενώ ο διευθυντής μετεωρολογίας ενός ιδιωτικού ινστιτούτου υποστηρίζει ότι δεν θα εκπλαγεί αν χτυπήσει ως τυφώνας κατηγορίας 3.

Εντολή για εκκένωση περιοχής στο παρά πέντε!

Με τη νέα πρόβλεψη στοPinellas County, δόθηκε σε 260.000 κατοίκους εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ στη Τζόρτζια περιορίστηκαν οι εκκλήσεις για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πρόβλεψη για μετακίνηση προς τα δυτικά του μονοπατιού της Ιρμα, έπιασε πολλούς από τους κατοίκους του κόλπου της Φλόριντα στον… ύπνο. Μέχρι αργά το πρωί του Σαββάτου λίγες επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη και στα νησιά είχαν βάλει κόντρα πλακέ στα παράθυρά τους και πολλοί ντόπιοι παραπονούνταν για την αλλαγή της πρόβλεψης.

«Για πέντε ημέρες μας έλεγαν ότι θα περάσει από την ανατολική ακτή και 24 ώρες πριν χτυπήσει μας λένε ότι τώρα έρχεται στη δυτική» δήλωσε ένας κάτοικος στο Fox News και πρόσθεσε: «Μετεωρολόγοι, ως συνήθως. Δεν ξέρω γιατί πληρώνονται».

Πιο αναίμακτο το πέρασμα αν περάσει η Ιρμα από τα δυτικά;

Ο ερευνητής του Κολοράντο Φιλ Κλότμπαχ ανησυχεί για το πέρασμα του τυφώνα από τη δυτική ακτή λέγοντας ότι η νοτιοδυτική Φλόριντα θα αποτελέσει την κεντρική του πορεία. «Η ζημιά θα είναι μεγάλη» προειδοποιεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Fox News πιθανό να είναι πιο… αναίμακτο το πέρασμα της Ιρμα από τη δυτική και όχι την ανατολική ακτή, επειδή στα ανατολικά μένουν περισσότεροι άνθρποι και υπάρχουν περισσότερα κτίρια, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής τυφώνων του πανεπιστημίου του Μαϊάμι Μπράιαν Μακνόλντι.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ολόκληρη η Φλόριντα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το… μένος της Ιρμα.

6,3 εκατ. άτομα έφυγαν από τα σπίτια τους

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ιστορίας των ΗΠΑ, καθώς 6,3 εκατ. άτομα (το 25% του πληθυσμού της Φλόριντα) έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν φθάσει εκεί ο τυφώνας Ιρμα ο οποίος έχει ήδη καταστρέψει νησιά στην Καραϊβική και αυτή την ώρα χτυπά την Κούβα.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έσπευσαν σε περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης.

Εκπρόσωποι των αρχών της Φλόριντα πηγαίνουν πόρτα πόρτα και ενημερώνουν τους κατοίκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα.

Ηδη από νωρίς το Σάββατο, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν προς το βορρά είναι μπλοκαρισμένοι καθώς καταγράφονται ουρές χιλιομέτρων από κατοίκους που εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ το Μαϊάμι μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις: «Φύγετε τώρα»

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται στο «μονοπάτι» από όπου θα περάσει η Ιρμα και δεν έχουν ήδη φύγει, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό και προειδοποίησε όσους δεν το πράξουν ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη καταιγίδα με δική τους ευθύνη. «Εάν βρίσκεται σε περιοχές που πρέπει να εκκενωθούν κάντε το τώρα, όχι το βράδυ ή σε μια ώρα. Κάντε το τώρα» προειδοποίησε ο Σκοτ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ σε ακόμη πιο δραματικό τόνο είπε: «Θυμηθείτε μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια σας, δεν μπορούμε να κάνουμε όμως το ίδιο και με τις ανθρώπινες ζωές».

Ο Ρικ Σκοτ εξήγησε ακόμη ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τον φονικό τυφώνα είναι οι καταιγίδες που θα πλήξουν την περιοχή και θα συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους.

Σε νεότερη προειδοποίησή του σήμερα, ο Ρικ Σκοτ επανέλαβε σήμερα την προειδοποίηση για τους κατοίκους που βρίσκονται στη ζώνη εκκένωσης: Αυτός είναι ένας καταστροφικός τυφώνας. Ο τυφώνας είναι μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Αν βρίσκεται σε περιοχή που πρέπει να εκκενωθεί ελπίζω να φύγετε αυτό το λεπτό.

Με τι μανία θα χτυπήσει τις ΗΠΑ

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας χθες, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, αλλά σήμερα το πρωί υποβαθμίστηκε και πάλι στην κατηγορία 4. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προειδοποιούσαν ωστόσο, παρά την υποβάθμιση, ότι η Ιρμα εξακολουθεί να είναι αρκετά επικίνδυνη και ότι οι άνεμοι θα χτυπήσουν με 155 μίλια την ώρα. Αυτό είναι αρκετό όπως λένε για να «ξεριζώσει» στήλες κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος, δέντρα και στέγες σπιτιών. Εκτιμάται μάλιστα ότι 9 εκατ. κάτοικοι μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα επί εβδομάδες.

Ακόμη και το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες αποδυναμώθηκε και άλλο η Ιρμα, στην κατηγορία 3, καθώς περνά πάνω από την Κούβα, δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου καθώς καθώς θα προσεγγίζει τη Φλόριντα, ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC).

maimi3

«Προφανώς ο τυφώνας Ιρμα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Μπροκ Λονγκ διευθυντή της FEMA, του υπουργείου για τις έκτακτες καταστάσεις, σε συνέντευξή του χθες το πρωί. «Θα περάσουμε μερικές δύσκολες μέρες», προσέθεσε. Ο Μπροκ Λονγκ ανέφερα εκόμη ότι τμήματα της Φλόριντα θα μείνουν χωρίς ρεύμα για μέρες. «Ολες οι οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», προσέθεσε.

Σε κίνδυνο 8,5 εκατ. κατοικίες

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν “εξαιρετικό”, “πολύ υψηλό” ή “υψηλό” κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ιρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.

Η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με περίπου 21 εκατ. κατοίκους. Εκεί βρίσκονται τα στούντιο της Universal, το πάρκο της Disney, το SeaWorld και η Legoland τα οποία όλα έχουν κλείσει ενόψει του περάσματος της «Ιρμα».

Μετά τη Φλόριντα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Τζόρτζια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και η Βιρτζίνια, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά, μπορεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και ορμητική βροχή.

Ο τυφώνας Ιρμα άφησε πίσω του 24 νεκρούς στην Καραϊβική και χιλιάδες άστεγους, ενώ κατέστρεψε εντελώς και κάποια μικρά νησιά.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση