Στην αίθουσα των λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου διανυκτέρευσαν οι 72 πρόσφυγες και μετανάστες, που έφθασαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι. Πρόκειται για 31 άνδρες, 13 γυναίκες και 28 παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίοι κινδύνευσαν μεταξύ Ανάφης και Αστυπάλαιας, όταν το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο.

Η περιπέτεια των 72 ψυχών, ανάμεσα τους και ένα νεογέννητο μωράκι, ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, έλαβε το σήμα SOS που είχαν εκπέμψει.

Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους συμμετέχει ναυαγοσωστικό και περιπολικό του Λιμενικού, αεροσκάφος της FRONTEX, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα αλιευτικό.

Το ξημέρωμα της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση εντόπισαν το ιστιοφόρο »TOLTAY» υπό σημαία Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη θαλάσσια περιοχή 22 ν.μ. νότια της Σαντορίνης. Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 74 άτομα, όλοι τους αλλοδαποί, οι οποίοι μετεπιβιβάστηκαν σε πλωτά του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Ηρακλείου χθες το απόγευμα.

Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία για την καταμέτρηση, την ταυτοποίηση, και τη φιλοξενία των καταπονημένων προσφύγων και μεταναστών.

Η ταυτοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κάποια από τα παιδιά, μαζί και το νεογέννητο μωράκι, μεταφέρθηκαν και παραμένουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για προληπτικούς λόγους.

Μεταξύ των 74 ατόμων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος συνέλαβαν δύο νεαρούς, ηλικίας 24 και 23 ετών, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση του ιστιοφόρου.

prosfyges-limani2

Τα δύο αυτά άτομα φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών και προσφύγων. Το ιστιοφόρο που μετέφερε στη χώρα μας τους αλλοδαπούς κατασχέθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Φωτογραφίες: image-services.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση