HomeHL-GreeceΣτις 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Απολογισμός ελληνικών ... πεπραγμένων στο EuroWorking Group της Δευτέρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 11 Σεπτεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η ημερομηνία ορίστηκε ύστερα από επαφές των δύο πλευρών, καθώς οι διακοπές τελείωσαν και ξεκινά ο προγραμματισμός των δράσεων ενόψει της αξιολόγησης.

Το πρώτο ραντεβού σε υψηλό επίπεδο θα είναι το EuroWorking Group στις 4 Σεπτεμβρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και όπου θα συμφωνηθούν, ενδεχομένως, τα επόμενα βήματα, προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, για να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Είναι πιθανό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί και μια επίσκεψη των επικεφαλής των δανειστών στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να καθοριστούν οι προτεραιότητες.

Επίσης, στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, αφού θα έχει προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά και μετά τη ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ουάσιγκτον στις 13-15 Οκτωβρίου. O στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με επιτυχία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα μπορέσει να ικανοποιήσει 95 από τα 113 προαπαιτούμενα που έχουν προθεσμία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ηδη, αρκετά από αυτά έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και έχουν καθυστερήσει.

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση μπορεί να προκύψει, πάντως, και από άλλους λόγους, κυρίως από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει την ατζέντα της προσθέτοντας «καυτά» θέματα, όπως η απαίτηση πραγματοποίησης αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες και το δημοσιονομικό, επαναφέροντας τη θέση του ότι τα μέτρα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση