HomeHL-WorldΔιάγγελμα της Τερέζα Μέι αύριο με την υπόσχεση να περάσει το Brexit

Διάγγελμα της Τερέζα Μέι αύριο με την υπόσχεση να περάσει το Brexit

Τι θα πει στην αυριανή ομιλία της η πρωθυπουργός της Βρετανίας

Διαφήμιση

Υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να μάχεται ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, προκειμένου να προωθήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας ετοιμάζει η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την αποδυναμωμένη της εξουσία και ενόψει το Brexit, σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο, θέλει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας θητείας, έπειτα από 12 μήνες στην εξουσία, που οι αναταραχές δεν έλειψαν.

Καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας της ετοιμάζεται να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της του να περάσει το Brexit από το κοινοβούλιο, η Μέι θα υπενθυμίσει στους Βρετανούς την υπόσχεσή της να οικοδομήσει μια δικαιότερη κοινωνία, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει τη φήμη της που επλήγη από τις πρόωρες εκλογές.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη της ημέρα με την ιδιότητα της πρωθυπουργού -μια θέση που ανέλαβε μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit- η Μέι θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς της αντιπάλους να τη βοηθήσουν «να αντιμετωπίσει την αδικία και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που απειλούν να μας κρατήσουν πίσω».

«Η δέσμευσή μου να αλλάξω τη Βρετανία παραμένει αναλλοίωτη», θα δηλώσει η Μέι αύριο, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δημοσιοποιήθηκαν εκ των προτέρων.

Η Μέι προκήρυξε τις εκλογές της 8ης Ιουνίου σε μια προσπάθεια να εξαργυρώσει τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά και να κερδίσει στήριξη για το σχέδιό της για ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την ΕΕ το 2019.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό γύρισε μπούμερανγκ όταν οι ψηφοφόροι της αφαίρεσαν την πλειοψηφία στη Βουλή και ανάγκασαν το κόμμα της να προχωρήσει σε συμφωνία με ένα μικρό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Σε αυτό το νέο πλαίσιο, θα είναι ακόμα πιο σημαντικό να εκθέσουμε τα επιχειρήματα για τις πολιτικές και τις αξίες μας, και να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στη χώρα», θα πει η Μέι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Brexit και μετά…

Η ικανότητα της Μέι να συνεχίσει ως πρωθυπουργός και να περάσει τη νομοθεσία του Brexit από τη Βουλή με μόνο μια εύθραυστη πλειοψηφία πίσω της έχει κατ’ επανάληψη τεθεί εν αμφιβόλω μετά τις εκλογές. Αλλά, η θέση της φαίνεται προς το παρόν ασφαλής, με τους συναδέλφους της να προτιμούν να τη δουν να ξεκινά τις συνομιλίες για το Brexit παρά να την ανατρέψουν και να δημιουργήσουν τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης -ένα σενάριο που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος προς την εξουσία.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας του Brexit θα έρθει αργότερα αυτήν την εβδομάδα, όταν ένα βασικό κομμάτι της νομοθεσίας -που ουσιαστικά θα μετατρέπει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε βρετανικό νόμο- αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του στο Sky News, ο Ντέμιαν Γκριν, που ως γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου είναι ουσιαστικά αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Μέι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα περάσει την νομοθεσία.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με σκευωρίες ανατροπής της, ο Γκριν δήλωσε ότι είναι απλά «κουτσομπολιά και κουβέντες» σε καλοκαιρινά πάρτι. «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια συνομωσία που να έχει βάση», δήλωσε. «Η πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να συνεχίσει, να ηγείται του κόμματος και της χώρας για πολλά χρόνια και η συντριπτική πλειοψηφία των Συντηρητικών βουλευτών τη στηρίζουν σε αυτό».

Η Μέι θα κάνει μια έκκληση για εθνική στήριξη, παρουσιάζοντας μια έκθεση για το πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύσει τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο απασχόλησης. Η έκθεση είναι ένα βασικό στοιχείο στα σχέδια της Μέι να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα από τους Βρετανούς της εργατικής τάξης, οι οποίοι έμειναν πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας, μπορούμε να είμαστε δειλοί ή να είμαστε τολμηροί», θα πει η Μέι. «Θα ενεργήσουμε με μια ακλόνητη αίσθηση του στόχου να δημιουργήσουμε την καλύτερη, δικαιότερη Βρετανία που όλοι θέλουμε να δούμε».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση