HomeHL-WorldΣυμβούλιο Ασφαλείας: Κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων και εταιρειών της Β. Κορέας

Συμβούλιο Ασφαλείας: Κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων και εταιρειών της Β. Κορέας

Για τις πυραυλικές δοκιμές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων και εταιρειών της Βόρειας Κορέας, ως αντίδραση στην κλιμάκωση των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα σε βάρος 14 αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας, καθώς και 4 εταιρειών, τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στο εξωτερικών πλέον θα δεσμευθούν. Παράλληλα επιβλήθηκαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος τους.

Είναι η πρώτη επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας έπειτα από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αμερικανική διοίκηση ασκεί επιθετικά πίεση στην Κίνα για να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα κι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως «όλες» οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ουάσινγκτον δυσκολεύεται να φρενάρει τα βορειοκορεάτικα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων, κάτι που χαρακτηρίζει πλέον προτεραιότητα με δεδομένη την βούληση της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει την αμερικανική επικράτεια με πυρηνικά όπλα.

Η προσθήκη ονομάτων στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, με την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και το πάγωμα πόρων, ήταν οι ελάχιστες δυνατές κυρώσεις που εξετάζονταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ακολουθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου που διήρκεσαν πέντε εβδομάδες.

Ανάμεσα στα φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η τράπεζα Koryo και η Δύναμη Στρατηγικών Πυραύλων του στρατού της Β. Κορέας και 14 θεωρούμενοι ως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η τράπεζα Koryo χειρίζεται τις εξωχώριες συναλλαγές του Γραφείου 38, μιας βορειοκορεάτικης υπηρεσίας που περιβάλλεται από μυστικότητα και διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

Τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν χθες θα μπορούσαν να είχαν συμφωνηθεί από την επιτροπή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, αλλά για λόγους συμβολισμού οι ΗΠΑ έπεισαν την Κίνα η ψηφοφορία να γίνει δημόσια, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας για το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ αψηφά τις αποφάσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διαφήμιση
Διαφήμιση