HomeΚΟΣΜΟΣΤο Ισραήλ ξύπνησε το πρωί υπό τους ήχους του νέου δημόσιου ραδιοφώνου

Το Ισραήλ ξύπνησε το πρωί υπό τους ήχους του νέου δημόσιου ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο συνεχίζει να ονομάζεται Kol Yisrael

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ισραήλ ξύπνησε σήμερα το πρωί υπό τους ήχους του νέου δημόσιου ραδιοφώνου, διαδόχου του ιστορικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου που έκλεισε έπειτα από ένα ψυχόδραμα μηνών γύρω από τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση και τον έλεγχο των δαπανών.

«Καλημέρα, η ισραηλινή οπτικοακουστική εταιρία (Israeli Broadcasting Corporation/IBC) αρχίζει να λειτουργεί από αυτή τη στιγμή», ανακοίνωσε ο παρουσιαστής ‘Αριε Γκολάν μιλώντας στο ραδιόφωνο στις 6.00 το πρωί ακριβώς.

Το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, επίσης μέλος του νέου οπτικοακουστικού οργανισμού, θα αρχίσει να εκπέμπει στις 17.00 σήμερα το απόγευμα.

«Ασφαλώς, η χαρά μας δεν μπορεί να κρύψει τη στεναχώρια μας για τους εκατοντάδες συναδέλφους μας της ΙΒΑ, (Ιsrael Broadcasting Authority) που αφέθηκαν στην άκρη», πρόσθεσε ο Γκολάν αναφερόμενος στην Αρχή Ραδιοφώνου, απόρροια του «Kol Yisrael» («Φωνή του Ισραήλ»), του ραδιοφώνου που εκπέμπει από τις πρώτες ώρες της ίδρυσης του Ισραήλ.

Ο ‘Αριε Γκολάν κράτησε το κομμάτι από τις 6 έως τις 8 το πρωί με την ίδια ομάδα παραγωγής και πολλούς από τους ίδιους δημοσιογράφους. Το πρόγραμμα παραμένει αμετάβλητο. Το ραδιόφωνο συνεχίζει να ονομάζεται «Kol Yisrael».

Η Israeli Broadcasting Corporation, πιο γνωστή στο Ισραήλ με το εβραϊκό ακρωνύμιο «Kann» («Εδώ») αντικαθιστά την ΙΒΑ με πόνο. Επί μήνες, η μεταρρύθμιση προκάλεσε μια δριμεία πολιτική διαμάχη που οδήγησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απειλήσει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Επίσημα, η αντικατάσταση της ΙΒΑ είχε στόχο να δυναμιτίσει μια υπηρεσία υπό κατάρρευση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι των ιδιωτικών καναλιών και να εξυγιάνει έναν οργανισμό που είχε τη φήμη του χρηματοοικονομικού βαράθρου.

Αρχικά ο Νετανιάχου είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, μετά έκανε στροφή 180 μοιρών για να υποστηρίξει μια απλή αποκατάσταση της ΙΒΑ. Ο πρωθυπουργός, επαγγελματίας της επικοινωνίας που περιγράφεται ως εμμονικός με τα μέσα ενημέρωσης και την εχθρότητά τους, κατάλαβε ότι η νέα εταιρία μπορεί να είναι ακόμη πιο εχθρική απέναντί του, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές.

Τα MME είναι ένας από τους σπάνιους χώρους όπου η φωνή της αριστεράς ακούγεται ακόμη.

Ο Νετανάχιου συγκρούστηκε μετωπικά με τον υπουργό των Οικονομικών Μοσέ Κοχλόν για τη μεταρρύθμιση αυτή. Έπειτα από μια μακρά επίδειξη ισχύος, τα δύο στρατόπεδα κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο η μεταρρύθμιση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα νέο πλήγμα, όταν οι ομάδες του ενημερωτικού τομέα τις βραδινές ώρες ενημερώθηκαν στις 9 Μαΐου ότι η εμβληματική εκπομπή τους «Μabat LaHadashot» («Ένα βλέμμα στην ενημέρωση») ήταν η τελευταία εκείνο το βράδυ, κλείνοντας έτσι 49 χρόνια μετάδοσής της.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση