HomeΚΡΗΤΗΜαθητές του Λασιθίου από το Τζερμιάδων στο … Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαθητές του Λασιθίου από το Τζερμιάδων στο … Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δράση προσομοίωσης συνεδρίασης με τη στήριξη του Δήμου Οροπεδίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια πολύτιμη-ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν και οι μαθητές του ΓΕΛ Τζερμιάδων για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Οροπεδίου με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ) και το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα το διήμερο 6 και 7 Μαΐου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου,  65 μαθητές, και 15 εκπαιδευτικοί από 9 σχολεία του νησιού  συμμετείχαν στη δράση «Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Europa. S. T.E.ENS» λαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο Ευρωβουλευτών.

Η Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια δυναμική διαδικασία που επιτρέπει στους πολίτες-μαθητές να εμπλακούν σ’ ένα παιχνίδι λήψης αποφάσεων, διαπραγμάτευσης, στρατηγικής και διαχείρισης κρίσεων. Στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την επιχειρηματολογία που αφορά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Μέσα από την ανάπτυξη της δημιουργικής παράλληλα με την κριτική σκέψη και την καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, οι μαθητές θα ενισχύσουν την ταυτότητά τους ως ενεργοί πολίτες.

Οι 65 συμμετέχοντες μαθητές από τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης κλήθηκαν να προσομοιώσουν μία συνεδρίαση ως Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συζήτησαν, αναλαμβάνοντας μέσα από ένα «παιχνίδι ρόλων», τη θέση ενός από τα πέντε (5) κεντρικά κόμματα που αναδείχθηκαν στις Ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014.

Το θέμα συζήτησης αφορούσε στις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι νέοι σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και την επιχειρηματικότητα. Εκτός των 65 μαθητών, στη δράση συμμετείχαν και 15 εκπαιδευτικοί από τα 9 συμμετέχοντα σχολεία: Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου, ΓΕΛ Τζερμιάδων, 1ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου, 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, ΓΕΛ Περάματος Μυλοπόταμου, ΓΕΛ Γαζίου, ΓΕΛ Ασημίου, 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών, ΓΕΛ Βάμου.

Η δράση υλοποιείται από τον Όμιλο Δημιουργικότητας και Αριστείας «Students4Europe» του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΙΕΚΕΘ. Τελεί  υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνου και της Περιφερειακής Ενότητας Εκπαίδευσης Κρήτης και υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, και το Europe Direct Κρήτης. Επίσης έχει τη συνδρομή και υποστήριξη του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της ομάδας μπάσκετ «Ρέθυμνο Cretan Kings».

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, για την δράση που υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των μαθητών,  ανέφερε, ότι,  «η  Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση, και θα πρέπει να γνωρίζουμε ως ενεργοί πολίτες από νωρίς τις διαδικασίες λειτουργίας των κορυφαίων δημοκρατικών θεσμών και να τιμούμε τις υποχρεώσεις μας για να μπορούμε να διεκδικούμε. Πιστεύουμε στην διαρκή και ανοικτή εκπαιδευτική διαδικασία, υιοθετούμε και επινοούμε νέα μοντέλα εκπαίδευσης, καινοτομούμε,  με μοναδικό στόχο τον εφοδιασμό των νέων μας με δύναμη γνώσης, ικανότητες και αυτοπεποίθηση. Στηρίζουμε τους νέους πολίτες, στηρίζουμε την παιδεία και παράγουμε πολιτισμό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση