Θετική έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΛΑΣ με τον 43χρονο ένοπλο ο οποίος μετά 7 ώρες κατάληψης στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά δέχθηκε να παραδώσει το όπλο του στους αστυνομικούς και να θέσει εαυτόν στη διάθεση των αρχών.

Ο 43χρονος ο οποίος φέρει τραύματα στα κάτω άκρα, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, εισέβαλε λίγο μετά τις 8 το πρωί στο κτίριο απειλώντας και φωνάζοντας.

Ο πολύτεκνος άνδρας που μετέχει στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ – μπήκε στο κτίριο, κρατώντας όπλο και ζητώντας να του ανανεωθεί άμεσα η άδεια περιπτέρου που είχε στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Ακούστε στο video που ακολουθεί όλα όσα δήλωσε ο 45χρονος αποκλειστικά στο protothema.gr, κι ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ

https://www.youtube.com/watch?v=JAx1EYpKyeg

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ωστόσο στη θέα των αστυνομικών ο 43χρονος εξεμάνη, και άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους με τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ, τη στιγμή του περιστατικού βρίσκονταν τρεις εργαζόμενοι οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στην προσπάθεια τους να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον ένοπλο.

Στο χώρο του ΟΚΑΝΑ έσπευσαν και οι διαπραγματευτές της ΕΛΑΣ, όπως επίσης και ο ίδιος ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος υποσχέθηκε στον 43χρονο ότι το περίπτερό του δεν θα κατεδαφιστεί άμεσα.

Πριν από λίγο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφθασε στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ από όπου και παρέλαβε τον 43χρονο προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο ώστε οι γιατροί να φροντίσουν τα τραύματά του.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πώς λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την παράδοση του 43χρονου, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ απεγκλωβίστηκαν από το γραφείο του όπου και είχαν καταφύγει και ασφαλείς πλέον, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του cretapost αποχώρησαν από το σημείο.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ
Εν τω μεταξύ στην επίσημη ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ για το περιστατικό επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το πρωί της 8ης Μαΐου ένα σοβαρό συμβάν εκτυλίχθηκε στην Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον χώρο του Ψυχιατρείου Χανίων όταν ένοπλος άνδρας, μέλος του Προγράμματος, εισέβαλε στον χώρο της Μονάδας. Ο άνδρας ζητούσε να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για απομάκρυνση του περιπτέρου, το οποίο λειτουργεί ο ίδιος, στο ενετικό λιμάνι της πόλης.
Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, ο Δήμαρχος Χανίων αλλά και συγγενείς του δράστη. Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, το συμβάν έλαβε αίσιο τέλος.
Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκάλεσε αναστάτωση τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους εργαζομένους στην Μονάδα και στους συγγενείς τους. Πρόκειται, ωστόσο, για μεμονωμένο περιστατικό με πολλές παραμέτρους, που δεν σχετίζονται με την λειτουργία της Μονάδας και του ΟΚΑΝΑ συνολικότερα.
Ο ΟΚΑΝΑ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να προστατεύσει αφενός μεν τους 8.500 ωφελούμενούς του και τις οικογένειές τους αφετέρου δε το προσωπικό του από βίαιες συμπεριφορές τόσο μέσω της θεραπείας όσο και με την παρουσία προσωπικού φύλαξης σε όλες τις θεραπευτικές δομές του.
Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας σε όλους όσοι βίωσαν αυτήν την δύσκολη κατάσταση».

Το χρονικό της παράδοσης και του εγκλωβισμού των υπαλλήλων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του cretapost, μόλις έγινε γνωστό ότι στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ βρισκόταν ένας ένοπλος άνδρας, στο σημείο έσπευσαν πρώτα δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Στη θέα τους ωστόσο, ο 43χρονος ο οποίος κρατούσε στα χέρια του ένα 9άρι πιστόλι άρπαξε μια από τις υπαλλήλους του ΟΚΑΝΑ την οποία και σημάδευε απαιτώντας να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί. Η υπάλληλος, όμως, φαίνεται πως διατήρησε την ψυχραιμία της και κάποια στιγμή κατόρθωσε να ξεφύγει από τα χέρια του 43χρονου. Στη συνέχεια μαζί με άλλες δύο συναδέλφους της κατάφεραν να μπουν σε ένα μικρό «τυφλό» δωμάτιο του κτιρίου, στον δεύτερο όροφο, που χρησιμοποιείται ως αποθήκη, και παρέμειναν εκεί στην κυριολεξία στοιβαγμένες, μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το περίπτερο του 45χρονου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, η επικείμενη κατεδάφιση του οποίου προκάλεσε το περιστατικό που σημειώθηκε στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ
Στη φωτογραφία εικονίζεται το περίπτερο του 43χρονου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, η επικείμενη κατεδάφιση του οποίου προκάλεσε το περιστατικό που σημειώθηκε στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ

Ο 43χρονος στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος των αστυνομικών με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταλλαγή πυρών, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ελαφρά στα κάτω άκρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματισμοί του είναι επιδερμικοί και επιπόλαιοι.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους ειδικούς διαπραγματευτές και τους ψυχολόγους της ΕΛΑΣ, ενώ μετά και την έγγραφη διαβεβαίωση του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, ότι για την θερινή περίοδο τουλάχιστον το περίπτερο του 43χρονου δεν θα κατεδαφιστεί, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε αφού ο ένοπλος εξακολουθούσε να αρνείται την παράδοσή τους στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση με τους διαπραγματευτές επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις νομικές και ποινικές συνέπειες της πράξης του, ενώ μετά από πολύωρη διαδικασία, ο 43χρονος πείστηκε να παραδώσει το πιστόλι που κρατούσε μαζί με τις σφαίρες που κρατούσε σε ένα τσαντάκι μέσης και στη συνέχεια έθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρχών.

Αμέσως μετά τη σύλληψη, οι αστυνομικοί τον επιβίβασαν στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και τη φροντίδα των τραυμάτων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αστυνομικοί επικοινωνούσαν με γραπτά μηνύματα στα κινητά των τριών υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ που παρέμεναν εγκλωβισμένες στη μικρή αποθήκη, καθώς στην περίπτωση που κάποια από αυτές αισθανόταν άσχημα, ή δεν άντεχαν το στρες από την κατάσταση που βίωναν, θα υπήρχε επιχείρηση της αστυνομίας με πιθανότατα εισβολή στο κτίριο. Ωστόσο οι τρεις γυναίκες έδειξαν ψυχικό σθένος και αυτοκυριαρχία, ενώ ήταν απόλυτα συνεργάσιμες με τις αρχές, με τη διαπραγμάτευση να λαμβάνει θετική τροπή.

Η ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Στην επίσημη ανακοίνωση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ για το περιστατικό αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αισίως έληξε η διαδικασία διαπραγμάτευσης με 43χρονο ημεδαπό σε κτίριο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) στη Σούδα Χανίων, από την ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί ο 43χρονος με την απειλή όπλου ακινητοποίησε στον εξωτερικό χώρο του Οργανισμού, 61χρονη εργαζόμενη, ζητώντας να γίνει δεκτό προσωπικό του αίτημα από δημόσιο φορέα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, που κατέφθασαν στο σημείο.

Ο 43χρονος, αντιλαμβανόμενος την παρουσία τους πυροβόλησε εναντίον τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών και να τραυματιστεί, ενώ παράλληλα η 61χρονη κατάφερε να διαφύγει.

Στη συνέχεια πυροβόλησε την τζαμαρία της πόρτας του Οργανισμού και εισήλθε στο κτίριο, όπου παρέμεινε για αρκετές ώρες, ενώ σε δωμάτιο όπου δεν είχε πρόσβαση παρέμεναν η 61χρονη και ακόμη δύο εργαζόμενες στον Οργανισμό.

Στο χώρο έφτασαν άμεσα η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, ομάδα διαπραγματευτών και ειδικός ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Η ομάδα διαπραγμάτευσης, μετά από πολύωρο διάλογο κατάφερε και τον έπεισε, να εξέλθει από το κτίριο και να παραδώσει το όπλο του.

Σε βάρος του 43χρονου, ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Χανίων, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων».

Διαφήμιση
Διαφήμιση