HomeHL-CultureΠλήθος εκδηλώσεων για τον Μάιο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Πλήθος εκδηλώσεων για τον Μάιο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Δείτε το πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ποικίλες δραστηριότητες, για μικρούς και μεγάλους, καλωσορίζει τον Μάιο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα περιηγηθούν τις Συλλογές του, θα ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, θα μιλήσουν για «εκείνα που (συνήθως) δεν λέγονται» στις ιστορικές αφηγήσεις, και θα γνωρίσουν τις Αρχειακές Συλλογές της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Κύκλος θεματικών ξεναγήσεων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κάθε Δευτέρα του Μαΐου, από τις 8-29/5, ώρα 14.00, θα γίνονται συζητήσεις για την τοπική ιστορία μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, σε πεδία ποικίλου επιστημονικού ενδιαφέροντος, και επίκεντρο τις Συλλογές του Μουσείου. Οι ξεναγήσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα γίνονται από επιστημονικούς συνεργάτες και το επιστημονικό προσωπικό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η δήλωση συμμετοχής στις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

8/5 Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος

Παλαιοχριστιανικά, πρωτοβυζαντινά και μεσοβυζαντινά γλυπτά.

Παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά δάπεδα.

15/5 Αγησίλαος Καλουτσάκης, Επιμελητής της Ιστορικής Συλλογής του ΙΜΚ

Η Οθωμανική περίοδος στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Αγγελική Μπαλτατζή, Επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής του ΙΜΚ

Όψεις της κρητικής υπαίθρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

22/5 Κωνσταντίνος Μαμαλάκης, Σύμβουλος ΙΜΚ σε θέματα νεότερης ιστορίας

Μάχη της Κρήτης και Γερμανο-ιταλική Κατοχή.

29/5 Μαρία Βακονδίου, Αρχαιολόγος, υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Λιθοξόοι και γλύπτες στη βενετική Κρήτη.

Φανή Καμπάνη, Αρχαιολόγος-Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΙΜΚ

Οι Συλλογές Πορταλάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Από τη μεταβυζαντινή τέχνη στην Αφαίρεση του Γ. Σπυρόπουλου.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Βaby

Φυτά και Λουλούδια

Το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 11 με 12 το πρωί, διοργανώνεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα ανοιξιάτικο ΙΜΚ baby. Η δράση απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν παιδάκια προσχολικής ηλικίας –από ενός μηνός και άνω- και θέλουν μαζί τους να ανακαλύψουν όλα αυτά τα φανταστικά πράγματα που βρίσκονται στο Μουσείο, μέσα από αφηγήσεις, παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδι!

Στο εξής η δράση θα προσφέρεται δωρεάν. Επίσης, δεν απαιτείται κράτηση θέσεων, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται στο μουσείο 10 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης.

Ο Best Radio γιορτάζει τις 100 μεταδόσεις της εκπομπής «Με το Ν και με το Σ» με ένα πάρτυ στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Το Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 20.00΄, διοργανώνεται νυχτερινή περιήγηση στις Συλλογές του ΙΜΚ με μειωμένο εισιτήριο (3€). Παράλληλα, θα γιορτάσουμε με τον Best Radio τις 100 μεταδόσεις της εκπομπής «Με το Ν και με το Σ» με ένα πάρτυ στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν με τις μουσικές τους επιλογές γνωστοί παραγωγοί του σταθμού.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα λειτουργεί  τo bar του Μουσείου, που θα σερβίρει και sangria για όποιον θελήσει, τόσο στον κήπο όσο και στη βεράντα με θέα στη θάλασσα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ποιος έχτισε την Κάντια την Εφτάπυλη;» στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης, που θα προσφερθεί την Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου, οι μαθητές θα μάθουν ότι πίσω από την επιβλητική εικόνα που παρουσιάζουν τα τείχη της Κάντιας και τα γνωστά πρόσωπα των αξιωματούχων και των μηχανικών που σχετίζονται με την κατασκευή τους, «κρύβεται» η σκληρή πρακτική των αγγαρειών με την οποία η Βενετική διοίκηση υποχρέωνε χιλιάδες κατοίκους της κρητικής υπαίθρου να εργάζονται στην κατασκευή των οχυρωματικών αλλά και άλλων δημόσιων έργων.

Παρουσίαση των Αρχείων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Στο πλαίσιο προαγωγής της επιστημονικής έρευνας και με δεδομένη την αύξηση του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική παρακαταθήκη του παρελθόντος, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει παρουσίαση των Αρχειακών Συλλογών της, που περιλαμβάνουν σημαντικά τεκμήρια της τοπικής ιστορίας και φυλάσσονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον Μανώλη Δρακάκη, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ, το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 11:00΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη  του ΙΜΚ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 101 (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00).

Διαφήμιση
Διαφήμιση