HomeΚΡΗΤΗΓ.Μιχελογιαννάκης: “120.000 αγρότες χωρίς τον κόφτη του 60%”

Γ.Μιχελογιαννάκης: “120.000 αγρότες χωρίς τον κόφτη του 60%”

Όσοι θα βγουν στη σύνταξη μέχρι το 2024

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος μέχρι και το 2024 θα μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να δεχτούν τον κόφτη του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης διευκρινίζει ότι δεν αφορά συνταξιούχους ΟΓΑ και όπως εκτιμά θα ωφεληθούν 120.000 συνταξιούχοι αγρότες, που θα μπορούν να καλλιεργούν χωρίς να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης τους.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έχει ανακοινωθεί το Υπουργείο Εργασίας δίνει οκταετή μεταβατικά περίοδο χάριτος μέχρι το 2025 στους συνταξιούχους αγρότες που εργάζονται, ώστε να μη χάσουν το 60% της σύνταξής τους.

Επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνους» στις 9/12/2016, η διευκρινιστική εγκύκλιος εκδόθηκε χθες και ξεκαθαρίζει πως ο κόφτης του 60% στο συνταξιοδοτικό εισόδημα των αγροτών που καλλιεργούν παγώνει μέχρι το 2025, λόγω της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται για τις νέες αγροτικές συντάξεις.

Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, «στις περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ από 1-1-2017 και μετά, που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεδομένης της μεταβατικής προσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των αγροτών, οι ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2025, καθώς από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%», το ποσοστό δηλαδή περικοπής που ορίζεται στο νόμο Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μακρά μεταβατική περίοδος (1/1/2017-31/12/2030) κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ είναι μείγμα του παλιού και του νέου τρόπου υπολογισμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση