HomeHL-World«Να υπερασπιστούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη»

«Να υπερασπιστούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη»

Μέρκελ - Ολάντ για Τραμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον απόηχο της εκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολάντ στο Βερολίνο, η Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, και οι δύο μας έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις μόνο δουλεύοντας μαζί» είπε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι, προκειμένου να υπερασπιστούν τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη και το ελεύθερο εμπόριο, καθώς και την αντιμετώπιση των διαφόρων οικονομικών προκλήσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους και κάθε μέλος θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ περιέγραψε την τρομοκρατία ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών πράξεων, στον απόηχο των επιθέσεων σε Παρίσι και Βερολίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τις απόψεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική και για το εμπόριο με την Ευρώπη.

«Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με τους εμπορικούς κανόνες, καθώς και τη θέση μας για την επίλυση των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ηγέτης.

Ο Ολάντ ανέφερε το Brexit και την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων ως άλλες σημαντικές προκλήσεις για την ΕΕ, δηλώνοντας ότι οι ηγέτες της Ένωσης θα επιδιώξουν την ενότητα σε όλα αυτά τα θέματα κατά τη σύνοδό τους στη Μάλτα τον επόμενο μήνα.

Τηλεφωνικές επαφές με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο αναμένεται να έχει αύριο Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση