HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Ο Τσίπρας έκανε ένα καλό, συνέτριψε το λαϊκίστικο αφήγημα του εύκολου δρόμου

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έκανε ένα καλό, συνέτριψε το λαϊκίστικο αφήγημα του εύκολου δρόμου

Ομιλία για την «Υπεράσπιση της Ευρώπης»

Διαφήμιση

Την ετοιμότητα του ίδιου και του κόμματός του να αναλάβουν τις ευθύνες διακυβέρνησης επανέλαβε με έμφαση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη με τον τίτλο «Η Υπεράσπιση της Ευρώπης», στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις βαριές αυτές ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια προνόμια της διακυβέρνησης, αλλά οι ευθύνες της», τόνισε. «Διότι αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το αύριο της χώρας. Διότι γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα».

Στην ομιλία του για το βιβλίο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια ιδιότυπη πρωταγωνίστρια σε όσα διαδραματίστηκαν και αποδεικνύονται καθοριστικά για το μέλλον της Ευρωζώνης».

Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, σημείωσε, «η Ευρώπη επέδειξε ταυτόχρονα τις θετικές της προθέσεις αλλά και τους εγγενείς της περιορισμούς. Ομολογουμένως, η Ελλάδα έγινε αποδέκτης της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων μας στη διαχείριση των δυο μεγάλων προβλημάτων: της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος – αλληλεγγύης πραγματικής και όχι θεωρητικής. Άσχετα αν ιδιαίτερα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και ελέγχεται γι’ αυτό. Αλλά η αλληλεγγύη αυτή πήρε τη μορφή μιας περιορισμένης ευκαιριακής αντίδρασης στα προβλήματα καθώς ανέκυπταν. Όχι μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την εξουδετέρωσή τους. Και σίγουρα δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στην πλήρη διάστασή τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η αδυναμία των ευρωπαϊκών ελίτ να διασφαλίσουν τη δίκαιη διάχυση των ευκαιριών και των πλεονεκτημάτων των ανοικτών συνόρων, του ελεύθερου εμπορίου, της προόδου της τεχνολογίας σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες», δημιούργησε μια «αίσθηση ανισότητας στα κράτη – μέλη» κι ήταν αυτή «που κατά κύριο λόγο αναζωπύρωσε τον ευρωπαϊκό εθνικισμό μαζί με το λαϊκισμό».

Ο ίδιος υποστήριξε την άποψη «η μάχη για την υπεράσπιση της Ευρώπης δεν θα δοθεί στις Βρυξέλλες. Θα δοθεί στα κράτη – μέλη. Στις φτωχότερες γειτονιές του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Ευρωπαϊκού Βορρά. Στο Περιστέρι Αττικής, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, στο Ηράκλειο της Κρήτης και όχι στο Στρασβούργο, το Λουξεμβούργο και το Βερολίνο. Εκεί είναι που χρειάζεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος η πολιτική του πραγματισμού, της αλήθειας, του ορθού λόγου».

«Πλάτη στον τυχοδιωκτισμό»

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «στην Ευρώπη σήμερα ζούμε την αμφισβήτηση κάθε συστημικής ηγεσίας. Και αυτή η αμφισβήτηση μπορεί να πάρει τεράστιες – απρόβλεπτες διαστάσεις και να αφήσει δυσεπούλωτα τραύματα στο πέρασμά της». Όπως ανέφερε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, στην Ελλάδα το βιώνουμε αυτό. Και έτσι, «φτάσαμε πολύ κοντά στο δρόμο δίχως επιστροφή. Και δεν τον έχουμε αποφύγει οριστικά ακόμη. Διότι εξακολουθούμε να έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, παρότι η βούληση του ελληνικού λαού έχει αναμφισβήτητα μεταστραφεί».

Προκαλώντας, μάλιστα, αίσθηση στο ακροατήριο, υποστήριξε πως «αν υπάρχει ένα καλό που έκανε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι συνέτριψε οριστικά το λαϊκίστικο αφήγημα του εύκολου δρόμου για την έξοδο από την κρίση».

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα κόστισε πολύ αυτή η εμπειρία», αλλά, όπως συμπλήρωσε, «μετά την εμπειρία του κ. Τσίπρα, η Ελλάδα γυρίζει αποφασιστικά την πλάτη στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό. Και αυτή είναι η μεγάλη πραγματική ελπίδα για τη χώρα μας.

Ότι δηλαδή, παρότι πρώτη βυθίστηκε στη δίνη του λαϊκισμού, τώρα που αντίστοιχα ρεύματα κερδίζουν δύναμη αλλού στην Ευρώπη, στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Προς την πολιτική της ευθύνης, της αλήθειας και του πραγματισμού».

Protothema.gr

Διαφήμιση