HomeΕΛΛΑΔΑΥπουργείο Εργασίας: 1.450 προσλήψεις με διαφάνεια και χωρίς πελατειακές σχέσεις

Υπουργείο Εργασίας: 1.450 προσλήψεις με διαφάνεια και χωρίς πελατειακές σχέσεις

Τι λέει η Θεανώ Φωτίου

Διαφήμιση

Νέες προσλήψεις 1.450 εργαζομένων σε 254 Δήμους σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία πρόσληψης, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, γίνεται με διαφανή κριτήρια.

Ειδικότερα, ο τομέας κοινωνικής αλληλεγγύης, αρμοδιότητας της αναπληρώτριας υπουργού, Θεανώς Φωτίου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται στην αποκάλυψη του protothema.gr ότι έχει στηθεί «φάμπρικα» προσλήψεων χιλιάδων «μαθητευόμενων», των λεγόμενων σταζιέρ, με ΜΚΟ ως βιτρίνα και υποσχέσεις μονιμοποίησης -αποκάλυψη, που προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή, βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα δημιουργίας κοινωνικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, φαρμακεία κ.ά.) προβλέπει συνολικά 1.400 προσλήψεις με τριετείς συμβάσεις εργασίας, οι οποίες όμως μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Στον διαγωνισμό μπορούν να μετέχουν είτε οι Δήμοι με τις υπηρεσίες τους είτε συμπράξεις Δήμων – ΜΚΟ. Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ του protothema.gr, προτιμάται η δεύτερη περίπτωση, με τις «ευλογίες» του υπουργείου Εργασίας.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο υποστηρίζει τα εξής:

«1. Το Υπουργείο, ως υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Συνοχή, φρόντισε για την νομοθετική κατοχύρωση, τόσο των νέων δομών που υλοποιούνται για πρώτη φορά, όπως τα Κέντρα Κοινότητας σε 254 Δήμους, όσο και της διαδικασίας και των κριτηρίων που θα εφαρμοστούν για την στελέχωση όλων των δομών του νέου ΕΣΠΑ.

2. Στην προηγούμενη περίοδο, οι προσλήψεις σε δομές καταπολέμησης της φτώχειας είχαν γίνει μέσω ΜΚΟ σε 68 Δήμους και αφορούσαν 1.289 εργαζόμενους. Πολλές από εκείνες τις προσλήψεις είχαν χαρακτηριστεί, ορθά, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση τότε, αδιαφανείς και ρουσφετολογικές. Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του Υπουργείου, των Περιφερειών, των Δήμων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτή τη διαβούλευση το Υπουργείο επέμεινε στη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική διασπορά των δράσεων και στην αξιοκρατική και αντικειμενική διαδικασία προσλήψεων.

3. Σήμερα σχεδιάζεται η πρόσληψη 1450 εργαζομένων σε 254 Δήμους. Οι προσλήψεις αυτές, αναγκαίες για τη λειτουργία των δομών καταπολέμησης της φτώχειας και των Κέντρων Κοινότητας, θα γίνουν κατά κύριο λόγο από τους Δήμους μέσω ΑΣΕΠ. Εάν γίνουν προσλήψεις από ΜΚΟ συνεργαζόμενες με Δήμους, αυτές θα γίνουν με διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ υπό τον έλεγχο των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δικαιούχος της νέας δομής είναι ΜΚΟ που την υλοποιούσε στο παρελθόν, ο αρμόδιος Δήμος υποχρεούται να περιλάβει στην πρόσκληση σχέδιο για την προσαρμογή του προσωπικού στις νέες ανάγκες.

Επομένως, η προσπάθεια να αξιοποιηθεί μια διαδικασία προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας και των Δήμων προκειμένου να καταγγελθεί η κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους με τις προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιεί παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς και τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ψευδή. Όπως σε όλο το κράτος, έτσι και στο χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου μας ισχύουν σήμερα κανόνες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποκλείουν τις πελατειακές σχέσεις».

Protothema.gr

Διαφήμιση