Ο άμεσος εκχιονισμός του κεντρικού οδικού δικτύου, η άμεση οδική πρόσβαση – αν απαιτηθεί – προς τις δομές υγείας, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κρήτης, ο εκχιονισμός δρόμων σε χωριά και οικισμούς, είναι στις προτεραιότητες των εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών άμεσης επέμβασης που συνεδρίασαν σήμερα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ηράκλειο με αφορμή τις επικείμενες νέες χιονοπτώσεις  και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να εκδηλωθεί στην Κρήτη.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη συζήτησαν τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρξουν από τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους ενώ παράλληλα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας δια του Προϊστάμενου του Γιάννη Τζανοκωστάκη εκδόθηκε κατάλογος με οδηγίες προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και ιδιαίτερα :

–           Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

–           Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

–           Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

–           Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

–           Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

–           Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

–           Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

–           Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

–           Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

–           Να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.

–           Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

–           Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

–           Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης, να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

–           Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

–           Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

–           Να ελέγξουν αναρτημένες πινακίδες.

–           Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε :

« Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πραγματική επιφυλακή δεν είναι εικονική είναι πραγματική. Τώρα πραγματικά το προσπαθούμε βάλαμε προτεραιότητες  να κρατήσουμε την πρόσβαση στις δομές υγείας καταρχήν και να μην μείνουν περιοχές αποκλεισμένες ακόμα και τη νύχτα. Δεν ξέρουμε ούτε την ένταση ούτε τη διάρκεια που θα έχει η χιονόπτωση για να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα αποκαθιστούμε το κεντρικό δίκτυο. Δώσαμε ένα μήνυμα ήταν και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων εδώ στους κτηνοτρόφους να προστατεύσουν οι ίδιοι τις περιουσίες τους».

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης αναφερόμενος στην επικείμενη κακοκαιρία δήλωσε : « Βασικό μέλημα της Περιφερειακής Ενότητας είναι να μείνουνε οι κεντρικές αρτηρίες ανοιχτές από πιθανές χιονοπτώσεις. Υπάρχει πρόβλεψη ότι θα έχουμε και έντονα φαινόμενα και με διάρκεια. Από εκεί πέρα υπάρχει μια άψογη συνεργασία με τους Δήμους ο καθένας αναλαμβάνει τον τομέα ευθύνης που του αναλογεί. Αυτό που θέλω να τονίσω εγώ ιδιαίτερα είναι μεγάλη προσοχή στους κτηνοτρόφους γνωρίζω την αγωνία τους ότι θα πρέπει να είναι κοντά στο ζωικό κεφάλαιο αυτές τις ώρες αλλά να γνωρίζουν ότι με δική τους υπαιτιότητα θα πρέπει να εξοπλιστούν με την κατάλληλη υπομονή και με τις κατάλληλες τροφές αν χρειαστεί έτσι ώστε να φτάσουν σύντομα τα μηχανήματα στα σημεία που οι ίδιοι επιθυμούν. Μεγάλη προσοχή λοιπόν.»

Διαφήμιση