HomeHL-GreeceΓιώργος Πατούλης: «Αν η κυβέρνηση αγνοήσει τους δήμους, θα συγκρουστούμε»

Γιώργος Πατούλης: «Αν η κυβέρνηση αγνοήσει τους δήμους, θα συγκρουστούμε»

Kρίσιμο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Διαφήμιση

Στα όριά τους βρίσκονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διά στόματος του προέδρου της, του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, εκφράζει την οργή και την απόγνωσή της για τις συνεχείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων. Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί: «Η ΚΕΔΕ έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό και δεν φοβάται τη σύγκρουση με την κεντρική εξουσία».

– Πιστεύετε ότι το οικονομικό είναι σήμερα το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους δήμους;

Η έλλειψη πόρων δημιουργεί αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία των δήμων. Από το 2010 έως σήμερα η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί σε ποσοστό άνω του 60%. Μας έχουν στερήσει θεσμοθετημένους πόρους που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Η κεντρική εξουσία, όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα, έχουν αφαιρέσει με το έτσι θέλω από τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ. Στον Προϋπολογισμό του 2017, η σημερινή κυβέρνηση έχει προβλέψει να δοθούν στους δήμους τα λιγότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στην Αυτοδιοίκηση. Μας περικόπτουν 214 εκατ. ευρώ από την απόδοση των παρακρατηθέντων, όμως αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα λειτουργικά έξοδα των δήμων για ένα διάστημα μόλις δυόμισι μηνών. Με τον τρόπο αυτό μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη ως 14%, έτσι ώστε να μην κλείσουν οι δήμοι μας. Οι επενδύσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να είναι σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα την περίοδο 2015-2017 να είναι κατά 35% χαμηλότερες. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει μεταρρύθμιση στο κράτος με υποχρηματοδότηση των δήμων;

– Σύντομα η ΚΕΔΕ διοργανώνει το συνέδριό της. Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του φέτος;

Το φετινό ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (1-3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη) διεξάγεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία τόσο για τη χώρα όσο και για την Αυτοδιοίκηση. Η πατρίδα και η κοινωνία μας, από το 2010 έως σήμερα, βιώνουν τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η κρίση θα εξελιχθεί σε παρακμή αν δεν αντιδράσουμε. Αν δεν βρούμε ξανά τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στον θεσμό που εκπροσωπεί και βγαίνει μπροστά. Χρειάζεται να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Με όχημα την Αυτοδιοίκηση και τους δήμους, θέλουμε να φέρουμε ξανά την ελπίδα.

Προτεραιότητα οι πολίτες

– Το συνέδριό σας διεξάγεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του «Καλλικράτη». Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν;

Η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαία την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό συμμετέχουμε στον διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη», που αποτελεί δικό μας αίτημα. Δεν έχει παρουσιαστεί από πλευράς κυβέρνησης μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει. Πέραν των γενικόλογων αναφορών, η μόνη ξεκάθαρη άποψη που έχει διατυπωθεί από κυβερνητικής πλευράς είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική: για εμάς δεν είναι προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ζητάμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως φορολογική αποκέντρωση, να έχουμε τον πρώτο λόγο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε ζητήματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.

– Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Πώς θα αντιδράσετε;

Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές προτού ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του κράτους. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν η κυβέρνηση μας αγνοήσει, θα συγκρουστούμε.

Και στη σύγκρουση αυτή δεν θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε μαζί και τις τοπικές μας κοινωνίες, από τις οποίες θα ζητήσουμε να αποφασίσουν, ακόμη και αν χρειαστεί να οργανώσουμε τοπικά δημοψηφίσματα, για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες: αλλαγή του εκλογικού νόμου ή να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους μέσα από την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας για τη δημόσια διοίκηση και Αυτοδιοίκηση;

– Αντέχει η Αυτοδιοίκηση μια σύγκρουση με την κυβέρνηση;

Το αποδείξαμε το 2015, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί επιχείρησαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να μας αφαιρέσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να στηρίξουν την αδιέξοδη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, η οποία οδήγησε στα capital controls. Τότε αποδείξαμε τη δύναμη της ενωμένης Αυτοδιοίκησης. Αν χρειαστεί, θα την ξαναδείξουμε.

– Κάποιος όμως μπορεί να σας κατηγορήσει προσωπικά ότι εσείς θέλετε να συγκρουστείτε με την κυβέρνηση γιατί είστε στέλεχος της Ν.Δ., η οποία είναι γνωστό ότι διαφωνεί με την απλή αναλογική. Τι θα λέγατε επ’ αυτού;

Οταν υπηρετείς έναν θεσμό όπως η Αυτοδιοίκηση, πάνω από όλα είσαι «Εθνική Ελλάδος». Αφήνεις στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες. Προσωπικά, στο παρελθόν δεν δίστασα να συγκρουστώ με υπουργούς κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας όταν πίστευα ότι εφάρμοζαν λάθος πολιτικές.

– Μετά από την ΚΕΔΕ τι ακολουθεί για εσάς;

Εχουν βάση οι φήμες που σας θέλουν να κατέρχεστε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Για μένα κεντρική πολιτική σκηνή σημαίνει Αυτοδιοίκηση. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες της καθημερινότητάς του. Τον χώρο αυτό φιλοδοξώ να υπηρετώ και στο μέλλον, από όποια θέση με επιλέξουν οι πολίτες.

Protothema.gr

Διαφήμιση