HomeHL-GreeceΣτις «πλάτες» Κομισιόν και ΕΚΤ ελπίζει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Στις «πλάτες» Κομισιόν και ΕΚΤ ελπίζει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Λίγο πριν αναχωρήσει για Κούβα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με γεύση διαπραγμάτευσης ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα για την αξιολόγηση και τις αποφάσεις για το χρέος, με τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο πριν τον Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν και τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.

Στη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με κυβερνητικές πηγές να επιβεβαιώνουν πως και μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου με τους θεσμούς, παραμένουν τα τρία «αγκάθια», κυρίως στον τομέα των εργασιακών με το ΔΝΤ και δευτερευόντως για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα ενεργειακά.

Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις έχουν επιφέρει μικρή πρόοδο, με το μεγαλύτερο σκόπελο να ακούει στο όνομα του ΔΝΤ αναφορικά με τις αξιώσεις του για ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συμβάσεις εργασίας και επανεξέταση στον κατώτατο μισθό, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν πως ο στόχος για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι εφικτός.

Μία πρώτη γεύση πάντως των προθέσεων σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο αναμένεται να δοθεί από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία η Αθήνα προσέρχεται χωρίς να έχει καλύψει τις αποστάσεις για το staff level agreement.

Προσδοκίες από Μοσκοβισί και Κερέ

Την ίδια ώρα βέβαια, όλο το βάρος πέφτει στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Με αμφότερους ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των διαβουλεύσεων στις τάξεις των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα, το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και εν συνεχεία την ελάφρυνση του χρέους. Τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από την ΕΚΤ η κυβέρνηση προσδοκά σε μία σαφή δήλωση πολιτικής στήριξης υπέρ της ολοκλήρωσης της β αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση εφόσον η Αθήνα από την πλευρά της τηρεί τα συμφωνηθέντα, όπως αυτά απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

Το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να μην πέσει η χώρα και η οικονομία θύμα της σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως πρέπει να βρεθεί λύση στην οξύμωρη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία να ζητά συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη να απορρίπτει κατηγορηματικά την άμεση συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως επιτάσσει η Ουάσινγκτον.

Το θέμα εξάλλου αυτό, με τη συμμετοχή του Ταμείου μόνο σίγουρη να μην θεωρείται, αναμένεται να απασχολήσει την τηλεδιάσκεψη του Washington Group που θα πραγματοποιηθεί μετά το οργιώδες παρασκήνιο διαρροών μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου, σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη. Η συμμετοχή εκτός των δανειστών και της Κομισιόν αλλά και εκπροσώπου του ESM επιβεβαιώνει πως δεν αποκλείεται ο «λευκός καπνός» για το ελληνικό ζήτημα να βρει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος την επόμενη μέρα. Ασχέτως πάντως αποτελέσματος, στο Μαξίμου παραπέμπουν στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για κλείσιμο της αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως των εργασιακών δικαιωμάτων και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018».

Ύστατο αντίο στον Φιντέλ Κάστρο

Το βράδυ πάντως και μετά το μπαράζ των συναντήσεων για την αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει για την Αβάνα της Κούβας, όπου θα δώσει το παρών μαζί με άλλους ηγέτες από όλη την υφήλιο στη δημόσια λαϊκή συγκέντρωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο στην Plaza De La Revolution.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Κούβα προκειμένου να παραβρεθεί στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση