HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑNτράγκι: Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται

Nτράγκι: Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζονται. Εχουμε εκφράσει ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας. Εως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε τις αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που αποφάσισε τη διατήρηση επιτοκίων και QE σημερινά επίπεδα.

Όσον αφορά στην Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογά της θα αποκλειστούν από το QE. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα μέτρα έχουν τονώσει την ανάπτυξη

Στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την επέκταση του QE .«Θέλουμε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να είναι βιώσιμη.  Τα έκτακτα μέτρα δεν θα μείνουν για πάντα» εξήγησε.

Τόνισε ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη να διατηρηθεί η πολύ σημαντική στήριξη. «Δεν συζητήσαμε tapering ή τον ορίζοντα για αγορές ομολόγων» σημείωσε. Υπογράμμισε ότι είναι απίθανο να τερματιστεί απότομα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Εκανε λόγο για ανάγκη διατήρησης της πολύ σημαντικής νομισματικής στήριξης ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.  Πρόσθεσε δε ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός, αλλά σταθερός» είπε χαρακτηριστικά. Ως προς την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι αναμένεται σταδιακή αύξησή του τους επόμενους  με στήριγμα τις τιμές της ενέργειας.

Τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει, επιτόκια και QE ωστόσο επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το πέρας της συνεδρίασης άφησε «ανοιχτό» το παράθυρο επέκτασης και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητη η πολιτική ήταν κάτι που ανέμεναν σχεδόν και οι 71 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, παρόλο που η πλειονότητά τους αναμένει η ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισεκ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εάν χρειαστεί, και έως ότου η τράπεζα διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή της για τον πληθωρισμό.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση