HomeΚΡΗΤΗΗ Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τους παιδικούς σταθμούς και την επιλογών των παιδιών

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τους παιδικούς σταθμούς και την επιλογών των παιδιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της αλλά και τις διεκδικήσεις της στο θέμα της προσχολικής αγωγής εκθέτει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δομές της προσχολικής αγωγής και την επιλογή των παιδιών που θα φοιτούν σε αυτές.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Ζήσαμε όλοι όσοι έχουμε μικρά παιδιά την παρωδία με τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σταθμού.

Ιδιαίτερα φέτος, με το μειωμένο κονδύλι του προγράμματος ΕΣΠΑ και με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το δικαίωμα των παιδιών των  εργατικών – λαϊκών οικογενειών στην προσχολική αγωγή.

Τι θα γίνουν τα νήπια που μένουν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ;

Είτε θα πρέπει ένας γονιός ή συγγενής να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει, είτε να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αντίστοιχα, θα πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις που ο Δήμος, με βάση τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και Περιφερειών, θα καλούν τους γονείς να αναλάβουν με διάφορους τρόπους ένα μέρος του κόστους της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ. πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.).

Οι επιχειρούμενες αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της προσχολικής αγωγής -ενός συλλογικού δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους- σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια! Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, με σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων σας καλεί να έρθετε σε επαφή με το σωματείο σας και  να οργανωθείτε και από κοινού με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και τις λαϊκές Επιτροπές των συνοικιών, τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς.

Να διεκδικήσουμε :

–           Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά –Ελλήνων και μεταναστών– χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

–           Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτήρια για να καλυφτούν οι ανάγκες.

–           Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.

–           Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

–           Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

–           Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους – ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

–           Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

–           Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση