HomeΚΡΗΤΗ«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη» Τι λέει ο Α. Ξανθός

«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη» Τι λέει ο Α. Ξανθός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυμα να μην κυριαρχήσουν στην κοινωνία οι ξενοφοβικές απόψεις σε σχέση με την σχεδιαζόμενη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη έστειλε από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα από το συνέδριο των Μυλοποταμιτών στο οποίο παραβρέθηκε, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως η δημόσια υγεία θα διασφαλιστεί και η υγειονομική περίθαλψη θα είναι αυτή που αρμόζει, όπως συμβαίνει και στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα για να μην υπάρχουν φόβοι στην κοινωνία.

Όπως αναφέρει το goodnet.gr, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει ένα οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό και όχι εθνικό.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε:

“Το υπουργείο νομίζω έχει αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη σύνεση, ακούει, συνδιαλέγεται με τις τοπικές κοινωνίες αλλά ταυτόχρονα έχει την πολιτική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό που θεωρώ ότι είναι πιο ανθρώπινες συνθήκες με μικρούς χώρους φιλοξενίας με διάχυση ενός μέρους των μεταναστών και των προσφύγων στο τοπικό κοινωνικό ιστό, ώστε να μην αφήνουμε το περιθώριο να υπάρχουν προβλήματα παραβατικότητας αντιθέσεων τριβών είτε μεταξύ τους είτε με τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών. Πιστεύω ότι αυτή την περίοδο η αυτοδιοίκηση δείχνει την ωριμότητα που χρειάζεται και μπορεί με την συνδρομή όλων των αλληλέγγυων και προοδευτικών ανθρώπων που υπάρχουν στη χώρα μας να μην επιτρέψουμε αυτή η δύσκολη περίοδος για την χώρα μας να είναι μια περίοδος η οποία θα δημιουργήσει ευνοϊκό έδαφος για ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις».

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους 5 δημάρχους του νομού, ώστε να συζητήσουν τους πιθανούς χώρους φιλοξενίας, για να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση.

Η κα Λιονή δήλωσε πως οι 2 χιλιάδες πρόσφυγες είναι ένας αριθμός που μπορεί να “αντέξει” η Κρήτη εκφράζοντας την αντίθεσή της σε οργανωμένα camp και υποστηρίζοντας ότι μπορούν να φιλοξενηθούν σε άδεια σπίτια που θα ενοικιαστούν ή μικρούς χώρους που θα βρεθούν διάσπαρτα στην Κρήτη, αφού πρόκειται για μακρά παραμονή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση