HomeΚΡΗΤΗΝ. Ταβερναράκης: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα

Ν. Ταβερναράκης: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έρευνα υψηλής στάθμης παράγεται στην Ελλάδα, αλλά για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες, που επενδύουν πολύ περισσότερα κονδύλια στον ερευνητικό τομέα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη…

Η διαπίστωση ανήκει στον Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον Έλληνα επιστήμονα, που από χθες είναι το ένα από τα δύο νέα μέλη στο διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και συγκεκριμένα στο επιστημονικό του συμβούλιο.

«Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Ταβερναράκης εξηγώντας πως «στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, υπάρχουν ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζονται στα ίσια ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ».

Εκτίμησε δε: «Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την έρευνα ακόμη περισσότερο, ώστε να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας». Παραδέχθηκε ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς για να φτάσει η Ελλάδα το ίδιο επίπεδο συνολικά της έρευνας με άλλες χώρες που επενδύουν περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα.

«Ναι μεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έρευνα αιχμής, στην ουσία όμως είναι απομονωμένες μονάδες οι περιπτώσεις αυτές και συνολικά η χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που επενδύουν πολύ περισσότερα χρήματα στην έρευνα» ανέφερε.

Και μπορεί τα χρήματα να μην επαρκούν, αλλά, όπως είπε ο κ. Ταβερναράκης, «οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν, αν τους δοθούν τα κατάλληλα μέσα, να διαπρέψουν και να ανταγωνιστούν συναδέλφους του εξωτερικού χωρίς να υστερούν σε τίποτα».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο οποίο διορίστηκε μέλος, επισήμανε πως επιλέγει κυρίως τους κριτές των ερευνητικών προτάσεων. «Στην ουσία δεν επιλέγει αυτό το όργανο τις προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά τους ανθρώπους που θα τις κρίνουν για να επιλέξουν τις καλύτερες. Είναι επίσης ένα συμβούλιο στρατηγικής, χαράσσει την πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο πού δηλαδή και πώς θα διατεθούν τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται και τα οποία είναι πάρα πολλά: 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης.

Σημείωσε δε πως «είναι ένα όργανο το οποίο συνολικά χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική αιχμής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» οπότε «με τη λειτουργία του αυτή μπορεί να κατευθύνει την έρευνα στην Ευρώπη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και -μεταξύ άλλων- επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρθηκε και σε μία από τις κατευθύνσεις της έρευνας στο Ινστιτούτο, που αφορά τη διαδικασία της γήρανσης.

«Στην ουσία προσπαθούμε να καταλάβουμε τον μηχανισμό της γήρανσης. Γιατί γερνάνε τα κύτταρα και κατά συνέπεια οι οργανισμοί, ο άνθρωπος. Υπάρχει κάποια βιολογική βάση σ’ αυτό. Υπάρχουν κάποιοι μοριακοί οργανισμοί μέσα στα κύτταρα που είναι υπεύθυνοι κι εμείς θέλουμε να τους αποκαλύψουμε γιατί αν αυτό γίνει θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή για να αντιμετωπίσουμε πολλές παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν τη γήρανση, όπως π.χ. νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι συνοδά της γήρανσης, οπότε κατανοώντας τους βασικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση, ίσως θα μπορούσαμε να επέμβουμε- κάποιες φορές προληπτικά, άλλες φορές θεραπευτικά γι αυτές τις ασθένειες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση