HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα πρώτα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή

Τα πρώτα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εφαρμογή τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει το κλείσιμο επιχειρήσεων για 48 ώρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κόψει αποδείξεις. Τα πρώτα μαγαζιά που «σφραγίστηκαν» είναι μια κάβα στα Άνω Πατήσια και μια ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο «λουκέτο» για φοροδιαφυγή μπήκε χθες το πρωί στα Άνω Πατήσια. Ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «σφράγισαν» την κάβα, θυροκολλώντας και την σχετική απόφαση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους επιθεωρητές της ΓΓΔΕ, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, σε έλεγχο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχε εκδώσει 15 αποδείξεις.

Μάλιστα, κατά τον έλεγχο, βρήκαν δίπλα από την ταμειακή μηχανή ένα πρόχειρο χαρτί με σημειωμένα ποσά, προφανώς εκείνα που είχαν εισπραχθεί από πελάτες χωρίς να τους δοθεί απόδειξη.

Το δεύτερο «λούκετο» μπήκε σε γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης θα παραμείνει κλειστή για το επόμενο 48ωρο. Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ, κατά τη διάρκεια του ελέγχου χθες το βράδυ, υπήρχαν 30 διαφορετικές παρέες εντός του καταστήματος και δεν είχε κοπεί ούτε μια απόδειξη.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσώοδων του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι επιχειρηματίες είναι ότι το πρόστιμο είναι μόνο η αρχή, αφού μπορεί να μην είναι υπέρογκο – ξεκινά από 250 ευρώ και διαμορφώνεται στο μισό του ΦΠΑ που δεν αποδίδει ο επιχειρηματίας – αλλά το γεγονός ότι η επιχείρηση μπαίνει στο «στόχαστρο» και ελέγχεται η φορολογική της συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή, οι ελεγκτές θα προχωρούν στην επιβολή λουκέτου για 48 ώρες, στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση