HomeΥΓΕΙΑΠόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον ύπνο που χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι για να έχουν καλή ψυχική και σωματική υγεία, εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM).

Η έκδοση των οδηγιών κρίθηκε αναγκαία διότι «τουλάχιστον το 25% των παιδιών ηλικίας 12 ετών κοιμούνται λιγότερο από τις 9 ώρες που είναι το ελάχιστο συνιστώμενο γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, με δυσμενείς συνέπειες στη μάθηση και τη μνήμη τους», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Φ. Κουάν, καθηγητής Ιατρικής Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ένας εκ των επιστημόνων που τις υπογράφουν.

Όπως εξήγησε ο δρ Κουάν, οι νέες συστάσεις βασίζονται στην προσεκτική ανάλυση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι ανήλικοι πρέπει να κοιμούνται επί αρκετές ώρες κάθε μέρα για να έχουν καλή ψυχοσωματική υγεία.

Η συνιστώμενη διάρκεια του ύπνου δεν είναι αυστηρά καθορισμένη αλλά έχει ένα εύρος τιμών, πρόσθεσε ο δρ Κουάν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύονται και στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ιατρικής Ύπνου» (JCSM), ανά ηλικία οι ανήλικοι πρέπει να κοιμούνται:

* Από 4 μηνών έως 1 έτους: 12-16 ώρες το 24ωρο (συμπεριλαμβάνεται ο μεσημβρινός ύπνος)

* Από 1 έως 2 ετών: 11-14 ώρες το 24ωρο (συμπεριλαμβάνεται ο μεσημβρινός ύπνος)

* Από 3 έως 5 ετών: 10-13 ώρες το 24ωρο (συμπεριλαμβάνεται ο μεσημβρινός ύπνος)

* Από 6 έως 12 ετών: 9-12 ώρες το βράδυ

* Από 13 έως 18 ετών: 8-10 ώρες το βράδυ

Η AASM τονίζει ότι η συστηματική επίτευξη αυτών των ορίων ύπνου σχετίζεται με καλύτερη προσοχή, συμπεριφορά, μάθηση, μνήμη, συναισθηματική ισορροπία, ποιότητα ζωής, ψυχική και σωματική υγεία.

Αντιθέτως, η συστηματική παράλειψη αυτών των ορίων σχετίζεται με προβλήματα προσοχής, συμπεριφοράς και μάθησης, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, τραυματισμών, υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη και κατάθλιψης. Ειδικά στους εφήβους, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος αυτοτραυματισμών και μείζονος (σοβαρής) κατάθλιψης με αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας.

Ωστόσο η AASM σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια, διότι κάτι τέτοιο επίσης σχετίζεται με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι γονείς που ανησυχούν ότι το παιδί τους κοιμάται πολύ λίγο ή πάρα πολύ, καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, διότι ενδέχεται να χρειάζεται αξιολόγηση για πιθανή διαταραχή ύπνου ή άλλα προβλήματα, συνιστά ο αμερικανικός οργανισμός.

Τέλος, επισημαίνει ότι στις συστάσεις της δεν έχει συμπεριλάβει τα βρέφη ηλικίας κάτω των 4 μηνών, διότι σε αυτά παρατηρείται τεράστια διακύμανση στα ωράρια και τις ανάγκες για ύπνο, και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για συσχετίσεις με την πορεία της υγείας.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση