HomeΚΡΗΤΗΤεράστιες καταστροφές στο Σελάκανο – Σε ύφεση η φωτιά αλλά… με αναζωπυρώσεις

Τεράστιες καταστροφές στο Σελάκανο – Σε ύφεση η φωτιά αλλά… με αναζωπυρώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ύφεση παραμένει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο δάσος του Σελάκανου στην Ιεράπετρα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις δυνάμεις της πυρόσβεσης που επιχειρούν για τρίτο 24ωρο στην περιοχή είναι οι αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους ισχυρούς ανέμους που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή όπου εκτεινόταν το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Τί λέει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας

Μιλώντας στο cretapost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας Αργύρης Πανταζής, επισήμανε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στο δάσος είναι τεράστια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας που πραγματοποίησε το πρωί αυτοψία στις καμένες εκτάσεις υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 7.000 – 10.000 στρέμματα δασικής ως επί το πλείστον αλλά και καλλιεργήσιμης έκτασης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πανταζής υπογράμμισε ότι η πυρκαγιά δεν έχει σβηστεί πλήρως, ωστόσο οι πυροσβέστες έχουν κατορθώσει μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες να «περικυκλώσουν» το κύριο μέτωπο, ελέγχοντας την κατάσταση, αλλά και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

FOTIA SELAKANOS

Αύριο ο απολογισμός για τις ζημιές στα δημοτικά δίκτυα

Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου Ιεράπετρας και όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη θα μεταβεί στο Σελάκανο κλιμάκιο της Δημοτικής Υπηρεσίας Ύδρευσης-Άρδευσης και Αποχέτευσης, προκειμένου να διανοίξει τα καμένα και να καταγράψει τι ζημιές που έχουν προκληθεί στα δημοτικά δίκτυα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πανταζής, όσοι ελαιοπαρωγοί και μελισσοκόμοι έχουν υποστεί ζημιές στους ελαιώνες και στα μελίσσια τους από τη φωτιά θα πρέπει να προβούν άμεσα στις αιτήσεις αποζημίωσης στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ιεράπετρας. «Δυστυχώς» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας «έχει καεί μεγάλη δασική έκταση, γεωργικές εκτάσεις αλλά και θαμνώδεις περιοχές. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και δεν καταστράφηκαν σπίτια, αγροικίες ή άλλες υποδομές». Παράλληλα, ο κ. Πανταζής τόνισε ότι η ανταπόκριση των αρχών στη δύσκολη κατάσταση που προέκυψε ήταν άμεση και στοχευμένη.

FOTIA SELAKANOS2

Η δύναμη παραμένει

Την ίδια ώρα στο Σελάκανο παραμένει η μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνοντας ακόμη μάχη για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά. Οι ενδείξεις ωστόσο είναι ενθαρρυντικές για την πορεία της επιχείρησης της πυρόσβεσης δεδομένου ότι η φωτιά παραμένει σε ύφεση. Και σήμερα πάντως, εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις, ρίψεις νερού πραγματοποιεί και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση