HomeΚΡΗΤΗΠΟΕΔΗΝ: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει» – Πώς είναι η κατάσταση στην Κρήτη

ΠΟΕΔΗΝ: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει» – Πώς είναι η κατάσταση στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα προβλήματα υποστελέχωσης υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία της περιφέρειας, συγκέντρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και όπως αναφέρει «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει».

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 4.000, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι χειρουργικές θέσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, οι λίστες αναμονής φτάνουν τον έναν χρόνο, ενώ λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς από το απόγευμα έως τη νύχτα».

Επίσης, υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία θα πάρουν φέτος 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.

Τέλος, σημειώνει ότι «η υποστελέχωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που πλέον δεν συζητάμε για επαγγελματική εξουθένωση, αλλά για όρια ανθρώπινης αντοχής που έχουν ξεπεραστεί. Η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».

Η κατάσταση στην Κρήτη

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, Υγεία, Πρόνοια και Ψυχική Υγεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους στην Κρήτη. Κοινό χαρακτηριστικό για όλες τις υπηρεσίες Υγείας είναι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών -πάνω από 40 % και η μείωση του προσωπικού. Στο γενικό νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει πάνω από 13.000 ρεπό στο προσωπικό της.

Στο Πα.Γ.Ν.Η. και το «Βενιζέλειο» υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς.

Ελλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος, για το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό. Ειδικευόμενοι γιατροί στη χειρουργική και παθολογική ειδικότητα δεν υπάρχουνε. Το νοσοκομείο Νεάπολης διαθέτει ελάχιστο βοηθητικό προσωπικό.

Στο Ψυχιατρείο Χανίων, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της μεταφοράς ασθενών που φιλοξενούνται στις δομές του και χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Το Γενικό Νοσοκομείο δεν δέχεται εισαγωγή ψυχιατρικού ασθενούς αν δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης.

Στα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων (Χανίων – Λασιθίου – Πόμπιας), ιατρική υπηρεσία δεν υπάρχει. Οι υπηρεσίες προσφέρονται με εξωτερικούς συνεργάτες.\

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση