HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦθηνότερη η νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Φθηνότερη η νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναν ακόμη νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, τον πέμπτο κατά σειρά σε διάστημα επτά ετών ετοιμάζεται να δώσει το καλοκαίρι σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι η διατήρηση της δυνατότητας νομιμοποίησης αυθαιρέτων, με μικρότερα πρόστιμα από ό,τι σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενεργοποίηση διαφόρων αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας (και χρησιμότητας) μέτρων, όπως η «ταυτότητα κτιρίου» και η κατάργηση του προκαταρκτικού ελέγχου κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα προβλέπει τα εξής:

  • Επεκτείνεται και στις μισθώσεις και στις αποδοχές κληρονομιάς η υποχρέωση έγγραφης πιστοποίησης από μηχανικό, ότι το κτίριο δεν διαθέτει παρανομίες.
  • Το ύψος των προστίμων θα κλιμακώνεται με διαφορετικά κριτήρια. Η βασική σκέψη είναι ότι, προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των αυθαιρέτων, το πρόστιμο να είναι αρχικά πολύ χαμηλό. Και η πλήρης νομιμοποίηση (ή μη) του αυθαιρέτου, με την καταβολή του κυρίως προστίμου, να συναρτάται με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται απευθείας, με την κατάθεση του φακέλου στην πολεοδομία. Στη συνέχεια η εφαρμογή της μελέτης θα ελέγχεται από δύο ελεγκτές δόμησης, σε δύο στάδια και το ακίνητο δεν θα ηλεκτροδοτείται αν υπάρχουν παρανομίες.
  • Επαναφέρεται η θεσμοθετημένη, αλλά ουδέποτε εφαρμοσθείσα «ταυτότητα κτιρίου», μια ρύθμιση που μεταφέρει στον πολίτη το κόστος της αναδημιουργίας ψηφιακών αρχείων στις πολεοδομίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νέο σχέδιο νόμου θα δοθεί σε διαβούλευση τον Ιούλιο.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση