HomeΚΡΗΤΗΠαράταση για δύο προγράμματα ζητά το ΟΕΕ/ΤΑΚ

Παράταση για δύο προγράμματα ζητά το ΟΕΕ/ΤΑΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παράταση έως και τις 30 Ιουνίου στα προγράμματα: «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» αιτήθηκε το ΟΕΕ/ΤΑΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με επιστολή της, στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη ζήτησε παράταση του χρόνου υποβολής των δράσεων «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)» έως 30/06/2016. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα παράτασης του χρόνου υποβολής των δράσεων «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Βασικά θέματα που απασχολούν τόσο τους δυνητικούς δικαιούχους των ενισχύσεων όσο και τους οικονομολόγους μελετητές που είναι υπεύθυνοι για την άρτια οργάνωση των επενδυτικών προτάσεων είναι τα εξής:

Α) Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2015, καθώς αρχικά υπήρξε ασάφεια σχετικά με την εφαρμογή ή μη των ΕΛΠ από 1/1/2015 και στη συνέχεια μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της Λογιστικής Οδηγίας για την Εφαρμογή του Ν.4308/2014 από την ΕΛΤΕ. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω δυσχεραίνεται η άντληση των απαραίτητων στοιχείων (ενεργητικό – αποτελέσματα χρήσης) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των δικαιολογητικών υποβολής και βαθμολογούμενα κριτήρια.

Β) Δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς τον τρόπο προσδιορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης. Ενώ στην τελευταία προκήρυξη ενίσχυσης ΜΜΕ (3/2013) υπήρχε ειδική ενότητα «Ανάλυση Υποκριτηρίων Αξιολόγησης», στις τρέχουσες προκηρύξεις δεν ορίζονται με σαφή και μονοσήμαντο τρόπο τα κριτήρια, απλώς περιγράφονται, με συνέπεια να δημιουργείται συχνά σύγχυση. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ έχει ανακοινωθεί από 30/03/2016 η ανάδειξη του ΕΦΕΠΑΕ ως ΕΦΔ, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε μόλις στις 20/05/2016.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και συνυπολογίζοντας την από 9/5/2016 απόφαση αύξησης του προϋπολογισμού των δυο προγραμμάτων αιτούμαστε την παράταση του χρόνου υποβολής τους κατ΄ ελάχιστο έως 30-6-2016.

Διαφήμιση
Διαφήμιση