HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑσφαλιστικό: Στο «μαύρο πηγάδι» της ύφεσης πέφτουν οι αυξήσεις εισφορών

Ασφαλιστικό: Στο «μαύρο πηγάδι» της ύφεσης πέφτουν οι αυξήσεις εισφορών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιφατικό… εν τοις όροις είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα έως 10 Μαΐου. Και αυτό γιατί οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις θα εντείνουν την πτώση τόσο της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ήδη καταγράφεται ξανά μείωση των καταθέσεων της, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διεκδικεί και πάλι τη μεταφορά των πλεοναζόντων διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι μειώσεις συντάξεων εντείνουν την ύφεση στην οικονομία και στα έσοδα των ταμείων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η αντιφατικότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου φαίνεται από το γεγονός πως:

-από τη μία μεριά προβλέπονται περικοπές συντάξεων-ΕΚΑΣ-εφάπαξ, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα αρχίσει  αμέσως μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου και θα «τρέξει» στο β’ εξάμηνο του 2016

-από την άλλη προβλέπονται αυξήσεις εισφορών (αύξηση 1% στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, εισφορά 20%) που θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο του 2016 αλλά θα κορυφωθούν στο α’ εξάμηνο του 2017.

Μάταιη η αύξηση των εσόδων από τις εισφορές

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς, πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναμένουν να αυξήσουν -μάλλον μάταια- τα έσοδα τους από εισφορές, σε συνθήκες που η οικονομία θα συρρικνώνεται λόγω της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και που θα φέρουν οι μειώσεις στις συντάξεις. Η μείωση της ζήτησης θα φέρει μείωση του επιχειρηματικού τζίρου και, έτσι, της δυνατότητας των επιχειρηματιών να καταβάλλουν –και μάλιστα αυξημένες- εισφορές τόσο για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν, όσο και για τους εαυτούς τους, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Εξάλλου, η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει πάνω σε έδαφος ύφεσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τις αρχές του 2016.

Έτσι τα  ταμεία θα βρεθούν πολύ γρήγορα ξανά σε δύσκολη οικονομική θέση, παρά τις μειώσεις στις δαπάνες τους για συντάξεις που θα έχουν ήδη δρομολογήσει.

Μειώνονται και πάλι οι καταθέσεις των Ταμείων

Στο αρνητικό αυτό κλίμα αξίζει να επισημανθεί πως οι καταθέσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2016 να μειώνονται και πάλι μετά από μία προσωρινή ανάκαμψη που σημειώθηκε την περίοδο Οκτωβρίου 2015-Ιανουαρίου 2016.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών έπεσαν από τα 2,546 δις. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016 στα 2,443 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2016.

Στη… γύρα η κυβέρνηση για ρευστά διαθέσιμα

Αυτό δεν φαίνεται να «πτοεί» την κυβέρνηση, η οποία χτυπά για 2η φορά μέσα σε 12 μήνες την πόρτα των ασφαλιστικών φορέων προκειμένου να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ήδη ο ΟΑΕΔ έχει μεταφέρει 100 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες «κρούσεις» έχουν γίνει στον ΕΟΠΥΥ και στο Ταμείο Νομικών του ΕΤΑΑ.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση