HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠανάρχαια πιόνια του σκάκι βγαίνουν σε δημοπρασία -Είναι 1.000 ετών

Πανάρχαια πιόνια του σκάκι βγαίνουν σε δημοπρασία -Είναι 1.000 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα σκάκι που υπολογίζεται ότι έχει ηλικία μεγαλύτερη των 1.000 ετών πρόκειται να βγει σε δημοπρασία.

Το σκάκι που χρονολογείται στον 10 αιώνα, αποτελεί μέρος μίας δημοπρασίας που σχετίζεται με το πανάρχαιο παιχνίδι και η οποία έχει ως στόχο να τονίσει την «τεράστια σημασία» του στην ιστορία.

Το εν λόγω σετ πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε στην πόλη Νισαπούρ, στην νοτιοανατολική Περσία, κατά την διάρκεια της σαμανικής περιόδου και αποτελείται από κομμάτια που είναι αντίστοιχα με τα σύγχρονα πιόνια, δηλαδή τα άλογα, τους αξιωματικούς, τους πύργους, τον βασιλιά και την βασίλισσα.

Τα 16 πιόνια είναι κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο και ο βασιλιάς και η βασίλισσα είναι σε σχήμα ζώου.

ARXAIO SKAKI2

Το σετ ανήκε στο παρελθόν στον μεγάλο Γερμανό σκακίστα Lothar Schmid που έγινε γνωστός όταν διετέλεσε διαιτητής στην πιο γνωστή παρτίδα που παίχτηκε ποτέ, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ανάμεσα στον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ και τον Σοβιετικό Μπάρις Σπάσκι.

Σύμφωνα με το Sotheby’s, το εν λόγω σετ είναι σημαντικό καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε πως εξελίχθηκε το σκάκι και διαδόθηκε στην Μέση Ανατολή.

Πιστεύεται ότι το σκάκι ξεκίνησε κάποια στιγμή πριν από τον 6ο αιώνα στην Ινδία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Περσία και την υπόλοιπη Ευρώπη του Δρόμου του Μεταξιού.

Η δημοπρασία θα γίνει στο Λονδίνο στις 20 Απριλίου. Το συγκεκριμένο σετ σκάκι αναμένεται να πιάσει από 20.000 λίρες έως 30.000 λίρες, ενώ ολόκληρη η σκακιστική συλλογή αναμένεται να αποφέρει γύρω στις 117.000 λίρες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση