HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑρχίζει η «μάχη» του ασφαλιστικού – «Αγκάθι» τα ποσοστά αναπλήρωσης και ο επαναϋπολογισμός

Αρχίζει η «μάχη» του ασφαλιστικού – «Αγκάθι» τα ποσοστά αναπλήρωσης και ο επαναϋπολογισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο ασφαλιστικό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές  που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι  με στόχο να διασώσει τις κύριες συντάξεις (πλην των υψηλών) και να αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις στις υπόλοιπες αξιώσεις του κουαρτέτου (ύψος εθνικής σύνταξης , επικουρικές ,ποσοστά αναπλήρωσης).

Η παρέμβαση στις κύριες συντάξεις άνω των 1200 ευρώ θα αποτελέσει ύστατη υποχώρηση αν κινδυνεύσει να «τιναχτεί στον αέρα» η συμφωνία.

Αγκάθι οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης

«Αγκάθι» για τη διαπραγμάτευση εξακολουθεί να αποτελεί η ποσοτικοποίηση των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης, καθώς και η  απόκλιση στο δημοσιονομικό κενό κυρίως με το ΔΝΤ.

Τα φλέγοντα θέματα που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση είναι τα εξής:

– Ο επαναϋπολογισμός των  κύριων συντάξεων με βάση το μέσο όρο των αποδοχών του ασφαλιστικού βίου από το 2002 και μετά (υπάρχει πλήρης μηχανογράφηση τουλάχιστον στο ΙΚΑ).

Όπως προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου  «σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδομένης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύον καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά».

Αυτό σημαίνει ότι  ήμισυ της διαφοράς  κινδυνεύει να περικοπεί  μετά το 2018 (ή και νωρίτερα) στην περίπτωση που οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν είναι οι αναμενόμενοι.

Για παράδειγμα  αν η σύνταξη υπολογίζεται στα 1200 ευρώ με το ισχύον καθεστώς και στα 1000 με το νέο ( διαφορά 20%) τα 100 ευρώ που αποτελούν το ήμισυ της προσωπικής διαφοράς  θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που διατυπώθηκε είναι όταν η απόκλιση ξεπερνάει τα 300 ευρώ, να καταγράφεται ως προσωπική διαφορά.

Περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Το εύρος των περικοπών  θα κριθεί από την τελική απάντηση των δανειστών στην ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά  από 2%  έως 20%  για συντάξεις άνω των 170 ευρώ  στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ ευρώ.

Αν εξοικονομηθούν  επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της  εισφοράς 1%,τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκατ.  ευρώ.

–    Εφάπαξ. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν το μαχαίρι στο εφάπαξ να φτάσει και το 40% από  10% που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι  περίπου 45.000 συνταξιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο του 2013 δε θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Η κυβέρνηση θα « θυσίαζε » πιο εύκολα τα εφάπαξ για να «γλιτώσει» την περικοπή των κύριων συντάξεων αλλά οι δανειστές έχουν ήδη σχολιάσει ότι δεν πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία και ότι δε μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να συνεχίσει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Μέρισμα ΜΤΠΥ  Η μείωση του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους του δημοσίου έχει κλειδώσει  στο 32,47 %.

Ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές  έκαναν αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τη μη ανταποδοτική σχέση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς πίνακες που έλαβαν από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και δείχνουν την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής παροχής. Οι πληροφορίες αναφέρουν το κουαρτέτο θα επιμείνει στη συρρίκνωση των συντελεστών για τις νέες συντάξεις.

Για παράδειγμα να μειωθούν στο 0,70% για τα πρώτα 15 έτη αντί 0,80 .  Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80% βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ  με 15- 25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις που  κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Εθνική σύνταξη. Οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο.  Θεωρούν μάλιστα υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ  και ζητούν τη μείωση της  εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ.

Μία εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης να κατέβει στα 330-350 ευρώ για όσους συμπληρώνουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης.

Πλαφόν υψηλών συντάξεων. Η μείωση της εθνικής σύνταξης θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πλαφόν των υψηλών συντάξεων αφού αντιστοιχούν στο 6πλάσιο ( η κύρια) και στο 8πλάσιο ( οι πολλαπλές) της εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά στα 2.400 -2.500 ευρώ τουλάχιστον  από 3.680 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου  το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις ορίζεται στα 3.088 ευρώ καθαρά ενώ το πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη ορίζεται στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται και οι συντάξεις  ( ΔΕΚΟ , ΤΕΒΕ) οι οποίες μετά τον επαναϋπολογισμό θα εμφανίσουν «προσωπική διαφορά» πάνω από 200-300 ευρώ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση