HomeΥΓΕΙΑΟύτε ράντζο στα «ανοχύρωτα» νοσοκομεία για τη γρίπη: 19 παιδιά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ

Ούτε ράντζο στα «ανοχύρωτα» νοσοκομεία για τη γρίπη: 19 παιδιά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το βλέμμα καρφωμένο στα θλιβερά νούμερα της γρίπης από την περίοδο 2010-2011 στη χώρα μας, που καταγράφηκαν 370 βαριά περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 180 θάνατοι, βρίσκονται οι ειδικοί, καθώς θεωρούν ότι η εικόνα της εφετινής περιόδου της εποχικής γρίπης παρουσιάζει επικίνδυνες… ομοιότητες με την αντίστοιχη προ πενταετίας και εύχονται μόνο να μην ξεπεραστούν κατά πολύ τα μοιραία στοιχεία της περιόδου 2010-2011.

Ήδη, κι ενώ η εφετινή επιδημία γρίπης βρίσκεται προς την κορύφωση της (αναμένεται ως το τέλος Φεβρουαρίου) έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 293 βαριά περιστατικά εκ των οποίων τα 81 ήταν θανατηφόρα.

Κυρίαρχο στέλεχος της επιδημίας είναι και στις δυο περιόδους ο ιός Α(Η1Η1) που πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους κάτω των 55 χρόνων και παιδιά, στέλνοντας στις Εντατικές άτομα χωρίς προβλήματα υγείας.

Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάστηκε εφέτος νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα (77 από τα 286 περιστατικά γρίπης που νοσηλεύθηκαν έως και την περασμένη Πέμπτη σε ΜΕΘ). Επιπλέον, 19 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

Τα πέντε εξ αυτών ηλικίας 1 έτους έως 9 χρόνων δεν βγήκαν νικητές από τη μάχη με τις επιπλοκές της γρίπης, ενώ τα δύο εκ των παιδιών που κατέληξαν δεν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η διαφορά, βεβαίως, που υπάρχει εφέτος σε σχέση με το 2010 είναι ότι έχει κατακτηθεί πολύτιμη γνώση κι εμπειρία για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται ουδόλως χρησιμοποιείται σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κι αυτό αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο στα αντανακλαστικά του συστήματος υγείας είτε καλείται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά γρίπης στα Επείγοντα των νοσοκομείων είτε στις Εντατικές του.

Οι σκηνές που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζουν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των παθολογικών κλινικών που ξεπερνούν τις έξι και τις εφτά ώρες, ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που περιμένουν ώρες να τους δει γιατρός μην έχοντας άλλη επιλογή για ιατρική εξέταση εκτός εκείνης στο πλαίσιο του ΕΣΥ, προσωπικό που καταβάλει υπερπροσπάθεια να εξυπηρετήσει τον όγκο των ασθενών.

Σε πολλές περιπτώσεις, δε, οι γιατροί καταγράφουν περιστατικά βαριάς γρίπης που φτάνουν στα Επείγοντα με συμπτώματα που προκαλούν…σοκ και δέος, καθώς οι αςθενείς βρίςκονται ενα βήμα πριν από τη διαςωληνωςή τους. Η εισαγωγή στις ΜΕΘ, ωστόσο, εφέτος, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση είτε έχει κάποιος γρίπη είτε άλλο πρόβλημα υγείας που χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτές και διαθέσιμες μόλις 440 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Εάν σκεφθεί κάποιος ότι κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα οι 120 εξ αυτών «καταλαμβάνονται» σταθερά από ασθενείς με βαριές επιπλοκές της γρίπης, αντιλαμβάνεται την τρομακτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία περιστατικών σε ΜΕΘ αλλά και τις πιθανές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Διότι στις ΜΕΘ πρέπει να νοσηλευτούν και οι εμφραγματίες, όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματίες, οι χειρουργημένοι κοκ, ασθενείς προφανώς εξίσου σημαντικοί με εκείνους που έχουν νοσήσει με γρίπη.

Άλλες 200 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές -σταδιακά έκλειναν- απο τον περασμένο Οκτώβριο διότι έληγαν οι συμβάσεις των νοσηλευτών. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνώριζε το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ καθώς και το κύμα γρίπης που ερχόταν, η προκήρυξη για το προσωπικό (νέοι συμβασιούχοι διετούς διάρκειας) που θα στελεχώσει τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ αναρτήθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη.

Κι όταν φυσικά ολοκληρωθεί και ανοίξουν οι 200 κλειστές σήμερα κλίνες ΜΕΘ θα έχει υποχωρήσει και το δυνατό κύμα γρίπης που επελαύνει χωρίς καμία αντίσταση…

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση