HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑAναζητούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από συντάξεις και επιδόματα

Aναζητούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από συντάξεις και επιδόματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πακέτο μέτρων ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών.

Στις 14:00 θα συζητηθούν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό, ενώ στις 15:30 μέτρα 700-900 εκατ. ευρώ στο προνοιακό σύστημα για το 2016.

Εξάλλου, σήμερα είναι προγραμματισμένη Γενική Απεργία από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την οποία στηρίζουν η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, τα επαγγελματικά επιμελητήρια αλλά και τα συντονιστικά των αγροτών.

Στο Μαξίμου χθες ο Κατρούγκαλος

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών αναβλήθηκε και αντί των θεσμών, ο Γ. Κατρούγκαλος είδε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται πως κατά την προχθεσινή συνάντηση Κατρούγκαλου – θεσμών, η πλευρά των θεσμών έριξε «πάγο» στις ελληνικές προτάσεις για αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1,5%, αλλά και της εισφοράς 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών υπέρ της κύριας ασφάλισης. Έτσι, αναμένεται να αυξηθούν οι … έξωθεν πιέσεις για μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις κύριες.

Εναλλακτικά σενάρια διεξόδου

  • Η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της ένα επεξεργασμένο σχέδιο μείωσης των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 173 ευρώ από 2% έως 15%.
  • Παράλληλα, παραμένουν εισηγήσεις από κορυφαίους κυβερνητικούς κύκλους για μείωση της εισφοράς για τους επαγγελματίες από το 20% στο 17%.
  • Εξάλλου, φαίνεται πως δεν αποκλείεται από κυβερνητικής πλευράς να γίνει αποδεκτή –στη χειρότερη περίπτωση- μία κλιμακωτή μείωση μόνο όσων κύριων συντάξεων εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ζητούνται 700-900 εκατ. ευρώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στο «μέτωπο» των επιδομάτων, το Υπ. Εργασίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει μελέτη εξοικονόμηση 700 -900 εκατ. ευρώ από σύστημα πρόνοιας αλλά και συνολικότερα από τη γενική κυβέρνηση με στόχο τη χρηματοδότηση ενός πανελλαδικού προγράμματος «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για τη στήριξη 300.000  κοινωνικά αδύναμων νοικοκυριών.

Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος προβλέπεται να ξεκινήσει μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου 2016.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση