HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυβέρνηση και τρόικα «σκοτώνουν» το κρασί με το φόρο

Κυβέρνηση και τρόικα «σκοτώνουν» το κρασί με το φόρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Στην υγειά… των κορόιδων των Ελλήνων» θα πίνουν οι Ευρωπαίοι το κρασί τους, με την έλευση του νέου χρόνου, αφού η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται τον όρο των δανειστών, βάζοντας Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί πάνω από 0,21 ευρώ το λίτρο, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα καταστρέψει την ελληνική παραγωγή κρασιού και θα γιγαντώσει τις εισαγωγές των ξενόφερτων ποτών.

Η «Νέα Κρήτη» κατέγραψε σοβαρούς προβληματισμούς, που αναφέρονται παράλληλα και στη λαθραία διακίνηση κρασιού εντός της χώρας μας, από παραγωγούς, οινοποιούς και εμπόρους που θα προτιμήσουν την παρανομία στο κρασί, αντί του παραλογισμού του νέου αυτού φόρου, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη οινοπαραγωγό χώρα του κόσμου!

Από τον παραγωγό μέχρι και τον καταναλωτή, η επιβάρυνση θα είναι τεράστια, αφού, αν συνυπολογιστούν ο ΦΠΑ και κάποιες άλλες επιβαρύνσεις που συνοδεύουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού, η συνολική φορολόγηση δεν πέφτει κάτω από το 25%.

Την εκτίμηση αυτή κάνει στη «Νέα Κρήτη» ο γνωστός οινοποιός-χημικός μηχανικός ΕΜΠ και οινολόγος Στέλιος Αλεξάκης, που θεωρεί ότι αυτός ο φόρος θα σημάνει το κλείσιμο πολλών οργανωμένων οινοποιείων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα δώσει «τροφή» στην ανάπτυξη του παραεμπορίου στο κρασί, λόγω της λαθραίας διακίνησης κρασιών από ανθρώπους που θα θελήσουν να αποφύγουν το τεράστιο κόστος που προκύπτει.

 

Φόρος-«θάνατος»

«Αυτός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι θάνατος για τον αμπελοοινικό τομέα. Που σημαίνει ότι είναι θάνατος για τον αμπελουργό, για τον οινοποιό, για τον καταναλωτή και για τον τουρισμό», λέει, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Αλεξάκης. «Διότι ο τουρίστας εδώ θα πίνει πλέον το κρασί του πιο ακριβό απ’ ό,τι το έπινε πρώτα και πιο ακριβό απ’ ό,τι το πίνει στις άλλες χώρες. Θα δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός με την εξής έννοια. Ναι μεν στο εισαγόμενο κρασί δεν μπαίνει φόρος, όμως οι ξένοι στις χώρες τους δεν έχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, επομένως μπορούν να πουλάνε στους καταναλωτές σε πιο χαμηλές τιμές, σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες πουλάμε εμείς».

 

Στο σταφύλι

Για να καταλάβει κάποιος πόσο καταστροφικό είναι το μέτρο αυτό, ιδιαίτερα για τον αμπελουργό, ο οινοποιός Στέλιος Αλεξάκης λέει χαρακτηριστικά: «Για να μπορέσουμε να έχουμε κέρδος, θα πρέπει να αγοράζουμε το σταφύλι με… μηδέν ευρώ! Ο φόρος είναι στην ουσία 25%. Γιατί, εκτός από το φόρο, είναι και ο ΦΠΑ του φόρου. Και είναι και κάτι χαρτόσημα του τελωνείου, κάτι κρατήσεις για τον ΕΛΓΑ και γενικά το κόστος δε μένει μόνο στα 21 λεπτά. Ανεβαίνει γύρω στα 25 λεπτά ανά λίτρο», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο κ. Αλεξάκης.

«Είναι μεγάλη η καταστροφή. Χειρότερο απ’ αυτό που κάνανε δεν μπορούσαν να κάνουν. Δηλαδή, βάλανε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε ένα αγροτικό προϊόν που στην Κρήτη βγαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων. Και αυτό δε γίνεται σε καμία άλλη χώρα οινοπαραγωγό της Ευρώπης», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο ερώτημά μας αν με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι εισαγωγές, ο κ. Αλεξάκης πιστεύει πως αυτό δεν ισχύει, διότι μπορεί να μη φορολογείται το εισαγόμενο κρασί, αλλά όταν θα διατεθεί στην αγορά θα φορολογηθεί και αυτό. Σίγουρα όμως, όπως λέει, θα ενταθούν τα φαινόμενα της λαθραίας διακίνησής του για την αποφυγή του φόρου.

 

Χρονιά… δραματική

Και έρχεται αυτός ο φόρος έπειτα από μια δραματική χρονιά που έζησαν οι αμπελουργοί σε ολόκληρη τη χώρα. «Τα σταφύλια για οινοποίηση στην Κρήτη, για μένα, ήταν μειωμένα σε ποσοστό άνω του 75% και πολύ φοβάμαι ότι πολλά οινοποιεία θα κλείσουν. Και μιλάω για όλη την Ελλάδα και ίσως όχι τόσο στο νησί μας», σύμφωνα με τον Στέλιο Αλεξάκη, που μας περιγράφει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αν ένας οινοποιός έχει 5.000 τόνους κρασί για εμφιάλωση, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που θα πρέπει να πληρώσει είναι 1.150.000 ευρώ. Βάλτε και το ΦΠΑ της πώλησης του κρασιού, προκύπτουν και 460.000 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια επιβάρυνση κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ»…

 

«Αντί να βάλουν φόρο στα ξένα, βάζουν φόρο στα δικά μας»

Σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση φερέφωνων των δανειστών της χώρας, χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Σου φορολογούν με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το κάθε λίτρο το οποίο έχεις μέσα στο οινοποιείο σου. Και οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες στον ίδιο τον αμπελουργό, διότι σταφύλια τα οποία αγοράζονται 20 λεπτά το κιλό δε θα αγοράζονται μέσα στα επόμενα χρόνια. Και αφού είτε στα ποικιλιακά σταφύλια είτε στα μη ποικιλιακά σταφύλια ο φόρος είναι ο ίδιος, κανείς δε θα ρωτάει πλέον για την αγορά ποικιλιακών σταφυλιών», λέει ο πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης.

«Την ίδια ώρα», όπως λέει, «φορολογούν προϊόντα τα οποία είναι ντόπια. Αντί να βάλουν φόρο στα ξένα προϊόντα, βάζουν φόρο στα δικά μας. Και για να δούμε τι φερέφωνα είναι οι κυβερνώντες, πέρυσι όταν έβαλαν φόρο 23% στο βόειο κρέας, επειδή αμέσως θορυβήθηκαν οι Ευρωπαίοι αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες σε βόειο κρέας στη χώρα μας είναι από δικές τους εξαγωγές, χωρίς δεύτερη κουβέντα αμέσως ανακάλεσαν αυτή τη φορολογία»!

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής λέει ότι «αυτή η πολιτική ανοίγει κι άλλες πόρτες στις εισαγωγές των φτηνότερων κρασιών. Και αντί να φορολογήσει τα ξενόφερτα προϊόντα η κυβέρνηση, κατ’ εντολή των Ευρωπαίων φορολογεί τα ντόπια προϊόντα. Στόχο έχουν να ξεκληρίσουν τελείως την αγροτιά. Διότι θα μπορούσαν να βάλουν στα ξενόφερτα προϊόντα φόρο. Ας έβαζε και 2 ευρώ στα ουίσκι. Ποιος θα μιλούσε; Οι εντολές είναι ξεκάθαρες. Καταστρέφουν την ντόπια παραγωγή για να πουλάνε οι άλλοι»…