HomeΚΡΗΤΗΗ Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει εργοδοτική αυθαιρεσία

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει εργοδοτική αυθαιρεσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εργοδοτική αυθαιρεσία με αφορμή τα capital controls καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτική Υπαλλήλων Ηρακλείου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των Capital Controls οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες ένιωσαν στο πετσί τους την αντίδραση της εργοδοσίας.

Από τον Ιούλιο γίναμε μάρτυρες ενός «τσουνάμι» μέτρων που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ δούλευαν πυρετωδώς, χωρίς ρεπό και άδειες λόγω αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τον πανικό που μας έσπειραν, την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ έβλεπαν τις τσέπες τους να γεμίζουν, την ίδια ώρα στο υπόλοιπο εμπόριο και τις υπηρεσίες εφαρμοζόταν δεκάδες αναγκαστικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, μειώσεις μισθών, απολύσεις, απληρωσιά…

Για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι ένιωσαν το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας, όπου προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη της δε διστάζει να κάνει τη ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Χαρακτηριστική στο νομό μας είναι η περίπτωση εταιρίας η οποία προχώρησε σε απολύσεις και μειώσεις μισθών και μάλιστα δεν δίστασε να απειλήσει τον πρόεδρο του σωματείου μας και εργαζόμενο της επιχείρησης ο οποίος προφανώς εναντιώθηκε στις μειώσεις και τις απολύσεις, ότι αν δεν δεχθεί την μείωση θα δουλεύει εκ περιτροπής ή θα απολυθεί.

Έτσι έχουν στο μυαλό τους οι εργοδότες την «εξυγίανση», την «ανάπτυξη» και την ανταγωνιστικότητα. Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων περνάει πάνω από τα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, τα ωράρια λάστιχο, τα προγράμματα μαθητείας, τα voucher, τους μισθούς των 500€.

Για αυτό τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση, η ενότητα μας με βάση τα αιτήματα μας σε κάθε χώρο εργασίας. Οργάνωση παντού, να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Απαντάμε άμεσα σε καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, σε απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα. Δεν θα δεχτούμε να μοιραστούμε τις όποιες ζημιές της επιχείρησης που δουλεύουμε, δεν μοιραστήκαμε ποτέ ούτε τα κέρδη της!

Απαιτείται ετοιμότητα, επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης μας, συσπείρωση στο κλαδικό μας σωματείο.

Είναι ανάγκη κάθε εργαζόμενος, άνεργος στον κλάδο να έρθει σε επαφή με το κλαδικό του σωματείο. Να μπει μπροστά στην οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, στον κλάδο, μέσα από την δημιουργία επιτροπών αγώνα. Αυτό είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, αξιοποιώντας μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις απλόχερα χάρισαν στο κεφάλαιο και που οι διεκδικητές της θέσης της νέας κυβέρνησης εν όψει εκλογών υπόσχονται πως θα τα εφαρμόσουν κατά γράμμα!

Και σε όλα αυτά που ζούμε δεν έχουν προστεθεί ακόμα τα μέτρα του 3ου, πιο βάρβαρου, πιο αντιλαϊκού μνημονίου! Τώρα είναι η ώρα, οργανωμένα, να μην αφήσουμε να εφαρμοστούν στην πράξη !

Απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τα δικά τους συμφέροντα.

Κανένας μόνος του! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν παραιτούμαστε.

Απαιτούμε :

Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα τα capital controls.

Άμεση πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, των επιδομάτων αδείας όπου δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την Κυβέρνηση.

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με συλλογική σύμβαση, 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.

Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων.

Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.

Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

Αρκετά πληρώσαμε – αρκετά ματώσαμε.

Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και τo μέλλον των παιδιών μας στα δικά μας χέρια.

Δυναμώνουμε την οργάνωση μας, την ενότητά μας, την αλληλεγγύη.

Χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία, οργανώνουμε την πάλη μας.

Δεν δεχόμαστε μοιρολατρικά τη νέα άγρια επίθεση που ψήφισαν με το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΠΟΤΑΜΙ/ΑΝΕΛ.

Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι!

Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες».

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση