HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση των φοροτεχνικών του Ηρακλείου για την ιδιόχρηση αγροτεμαχίων

Παρέμβαση των φοροτεχνικών του Ηρακλείου για την ιδιόχρηση αγροτεμαχίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της ιδιόχρησης αγροτεμαχίων παρενέβη η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου, με επιστολή της διοίκησης στην αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, την οποία μάλιστα κοινοποιεί στους βουλευτές του Ηρακλείου, τη Γ.Γ. Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, αλλά και την ΟΑΣΝΗ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Ένωσης Φοροτεχνικών έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε από φέτος στην  φορολογία εισοδήματος  ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4172/2013  και ειδικότερα για την φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων  που αφορούν την ιδιόχρηση εκμετάλλευσης των αγροτεμαχίων, προβλέπεται η συμπλήρωση των εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ προκειμένου να προσδιοριστεί η αντικειμενική αξία του κάθε  αγροτεμαχίου για να υπολογιστεί  η ιδιόχρησή του,  που προβλέπεται στο 3% αυτής και στην συνέχεια να μεταφερθεί στον αντίστοιχο κωδικό του εντύπου Ε3 αλλά και να γίνει η αναγραφή ανά αγροτεμάχιο στο έντυπο Ε2 με το αντίστοιχο ποσό  εσόδου από την ιδιόχρηση του. Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση  ανεξάρτητα από το εάν ο αγρότης προσδιορίζει το αποτέλεσμά του με βάση το τηρούμενο βιβλίο εσόδων εξόδων, ή αν απαλλάσσεται από αυτό και ανήκει στο ειδικό καθεστώς, ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης αλλά μισθωτός ή συνταξιούχος.

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα,

α) με τις διατάξεις του ν.4172/2013 άρθρο 39 παρ. 1 και 2 και άρθρο 22

β) με την ΠΟΛ 1069/23.3.2015 άρθρο 39

και γ) το ν.1249/1982 άρθρο 41 α

προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες πολύ χρονοβόρες και δύσκολες, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπομένων εντύπων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων.

Επιπλέον το μέτρο αυτό αφ’ ενός επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη δραματικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του Αγροτικού Τομέα στη χώρα μας, αφ’ ετέρου δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια (π.χ. παραθαλάσσια) με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα πολύ μικρότερης αντικειμενικής αξίας.

Επειδή είναι αδύνατο έως ανέφικτο να προσδιοριστούν οι αξίες των αγροτεμαχίων με την διαδικασία που αναφέραμε ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων, επειδή χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν και υπό τον κίνδυνο να μην υποβληθούν ή να υποβληθούν δηλώσεις χωρίς τον ορθό υπολογισμό των παραπάνω, σας προτείνουμε μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τελικός χειρισμός επί του θέματος, πού θεωρούμε ότι  είναι η ακύρωση της σχετικής πρόβλεψης, ειδικά  για τις δηλώσεις του Φορολογικού έτους  2014  να ισχύσει η  λύση τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης  ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο  χωρίς να δημιουργηθούν   προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση