HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή οι προβληματισμοί των ελαιοπαραγωγών για το βακτήριο ξυλέλλα

Στη βουλή οι προβληματισμοί των ελαιοπαραγωγών για το βακτήριο ξυλέλλα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελαιώνες και αμπέλια και στην Κρήτη, απειλεί το παθογόνο βακτήριο της Xylella fastidiosa, το οποίο οι αγρότες αποκαλούν ξυλέλλα. Τον προβληματισμό των αγροτών έφερε στη βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεγκέρογλου ζητά από τον Υπουργό να λάβει μέτρα έτσι ώστε να προστατευθούν οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους από το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa καθώς και να διασφαλιστεί πως το πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα  είναι απόλυτα ασφαλές, με δεδομένο ότι οι έλεγχοι που γίνονται μέχρι σήμερα είναι ελλιπείς.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Ανησυχία επικρατεί στους αγρότες όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, που εκφράζουν φόβους ότι το βακτήριο της Xylella fastidiosa θα πλήξει τις ελαιοκαλλιέργειες και τα αμπέλια.

Ήδη το βακτήριο έχει «χτυπήσει» την Ιταλία. Όπως επισημαίνουν οι αγρότες και οι ειδικοί επιστήμονες, το βακτήριο  αυτό μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών τους και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, αφού δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του.

Επειδή το επικίνδυνο βακτήριο που προέρχεται από τις ΗΠΑ έχει ήδη θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη νότια Ιταλία μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων και συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και

Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών εφιστούν την προσοχή όλων και ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή, διακίνηση και διαχείριση φυτών για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τις τοπικές καλλιέργειες από ενδεχόμενη είσοδο και εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa (φυτοπαθογόνο βακτήριο) στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να προστατευθούν οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους από το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa;
  2. Ποια μέτρα έχουν παρθεί ώστε να διασφαλιστεί πως το πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα είναι απόλυτα ασφαλές, με δεδομένο ότι οι έλεγχοι που γίνονται μέχρι σήμερα είναι ελλιπείς;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση