HomeΚΡΗΤΗΟ Λ. Αυγενάκης για τον προϋπολογισμό του 2015

Ο Λ. Αυγενάκης για τον προϋπολογισμό του 2015

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα βασικά σημεία τοποθέτησης Λευτέρη Αυγενάκη για τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το έτος 2015:

«Συζητούμε σήμερα τον Προϋπολογισμό της χώρας για το 2015. Συζητούμε έναν προϋπολογισμό, μετά από 5 σχεδόν χρόνια παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας που έπληξε και την Ελλάδα, έχοντας βιώσει τις δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες, και με τον ελληνικό λαό να έχει πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια έχοντας κάνει όλα αυτά τα χρόνια αιματηρές θυσίες.

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό, που για πρώτη φορά θα έχει ισοσκελισμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο, δηλαδή για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μπορεί με τα έσοδά της να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Έναν προϋπολογισμό που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα.

Και βέβαια, έναν προϋπολογισμό που συζητείται στη δυσκολότερη χρονική στιγμή, διότι την ίδια περίοδο που συζητούμε τον Προϋπολογισμό, πραγματοποιείται και η τελευταία αξιολόγηση από την Τρόικα.

Και θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν αρθρώσει υπεύθυνο πολιτικό λόγο και θα είχαν αντιληφθεί όλες οι πτέρυγες την δυσκολία της κατάστασης που διανύουμε, και την σοβαρότητα με την οποία θα έπρεπε να συζητάμε το θέμα του προϋπολογισμού, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει αυτές οι προσπάθειες.

Αντιθέτως, στην πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δημιουργούν με πρωτοφανή τρόπο κινδύνους πολιτικής αστάθειας, δυσκολεύοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση.

Μας λένε ότι έλεγαν και πέρυσι. «Πώς φέρατε τον Προϋπολογισμό, όταν δεν έχετε την έγκριση της Τρόικας;»

Φέραμε έναν προϋπολογισμό υπεύθυνο, μετρημένο, αξιόπιστο και ακριβή. Όπως το ίδιο κάναμε και πέρυσι, και το 2012. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά από έξι χρόνια, για πρώτη φορά το 2014, καταγράψαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά έχουμε μείωση της ανεργίας. Για δεύτερη χρονιά πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Έχουμε επιτύχει τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της χώρας.

Και μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε.

Όμως

-την ίδια στιγμή που έχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία,

-την ίδια στιγμή που έχουμε προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν άρδην τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο δράσης με αξιοπιστία, διαφάνεια, ταχύτητα, και αποτελεσματικότητα,

-την ίδια στιγμή που τηρούμε τις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις,

-την ίδια στιγμή που αλλάζουν πράγματα και που η χώρα πηγαίνει μπροστά,

-ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ όλες οι αναλύσεις παρουσιάζουν μια κοινή διαπίστωση, μια σκληρή πραγματικότητα.

         Ότι η οικονομία χρειάζεται σταθερό πολιτικό περιβάλλον,

         ότι χρειάζεται συναίνεση σε όλους τους τομείς,

         ότι στις δύσκολες στιγμές οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι.

         Ότι οι κομματικές σκοπιμότητες μπορεί να κοστίσουν ακριβά, και η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος, μπορεί να φέρει τα χειρότερα.

Αναμφισβήτητα η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει μέχρι σήμερα παράξει σημαντικό έργο.  Δεν είναι ζήτημα υποκειμενικό, ούτε είναι ζήτημα γνώμης. Το λένε οι διεθνείς οργανισμοί, οι οίκοι αξιολόγησης και τα παγκόσμια οικονομικά φόρα. Μπορεί κανείς να έχει διαφορετική αξιολόγηση για ορισμένα δεδομένα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχει σαφή τοποθέτηση ως προς αυτό.

Δεν μπορεί όμως η αντιπολίτευση να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του ελληνικού λαού, επειδή αυτό δεν βολεύει την αντιπολιτευτική της ρητορική.

Δεν μπορεί αντιγράφοντας παλιές, σκοτεινές πρακτικές να εκβιάζει  τη χώρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμά μας, δεν αξιώνει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να δώσει στη μειοψηφία την ευκαιρία να διαλύσει τη χώρα.

Το Σύνταγμά μας  αξιώνει συναίνεση και συνεργασία και όχι διχασμό και πόλωση.

Η Αντιπολίτευση μπορεί να έχει αντιρρήσεις. Είναι δικαίωμά τους και κανείς δεν τους ζητά να αλλάξουν άποψη. Όμως πρέπει να διαχωρίσουν την «ήρα από το σιτάρι». Πρέπει να διαχωρίσουν το ωφέλιμο από το επιζήμιο.

Δεν επιτρέπεται να δημιουργούν πολιτική αστάθεια, και να σέρνουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, την ώρα μάλιστα, που πάμε να βγούμε από την κρίση.

Οι επιτυχίες που έχει αυτή η Κυβέρνηση, δεν αναιρούν τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν στην κοινωνία. Το μεγάλο ερώτημα που απευθύνει η δική μας παράταξη σε αυτόν που τα βγάζει πέρα δύσκολα, σε αυτόν που είναι άνεργος, σε αυτόν που έχουν μειωθεί οι αποδοχές του, είναι, ποιός πιστεύει ότι θα δημιουργήσει απασχόληση, ποιος θα αυξήσει το εισόδημά του, ποιος θα δημιουργήσει ανάπτυξη;

Αυτοί που τάζουν όλα σε όλους, αυτοί που αντιμάχονται την ένταξη της Χώρας στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, αυτοί που υπερασπίζονται τα άνομα συμφέροντα των πηγών της διαφθοράς και της ανομίας, αυτοί που ποντάρουν στην αποτυχία, αυτοί που το «οικονομικό τους πρόγραμμα» ταυτίζεται με τη διάλυση της χώρας;

ή

αυτοί που μάχονται για επενδύσεις, που σπάνε τα κατεστημένα, που βγάζουν την χώρα από τα Μνημόνια, με τον πιο ακίνδυνο και ασφαλέστερο μακροπρόθεσμα τρόπο, με την αξιοποίηση των θυσιών του λαού για μια βαθιά αναδιοργάνωση του Κράτους;

Οι πολίτες, το μέλλον της χώρας μας και το πατριωτικό μας καθήκον, μάς αξιώνουν να υπερβούμε τις διαφωνίες μας, να ξεπεράσουμε τις αντιπαραθέσεις και τις διαχωριστικές γραμμές.

Η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. Η χώρα οφείλει να συνεχίσει στον δρόμο της εξυγίανσης, τηρώντας τους δημοσιονομικούς της στόχους και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.

Και ο Προϋπολογισμός αυτός, έρχεται να βάλει τέλος σε μια περίοδο και να σηματοδοτήσει την αρχή μιας άλλης.

Ψηφίζω τον προϋπολογισμό, διότι είναι η αρχή του τέλους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια, διότι ανταποκρίνεται στην οικοδόμηση ενός νέου προτύπου οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση