HomeΚΡΗΤΗΆρχισε να… «ζεσταίνεται» η αγορά πετρελαίου

Άρχισε να… «ζεσταίνεται» η αγορά πετρελαίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από δύο εφιαλτικά χρόνια, με τους πολίτες να «ξυλιάζουν» κάθε χειμώνα από το κρύο εξαιτίας της υψηλής τιμής πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και λόγω της έλλειψης χρημάτων, η αγορά πετρελαίου στο νησί άρχισε να… «ζεσταίνεται», μετά τη μείωση της τιμής του λίτρου κατά 20 περίπου λεπτά, σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, καταγράφεται έντονη κινητικότητα και «στροφή» στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων κ. Λυκούργο Σαμόλη να εκφράζει στην «ΚΡΗΤΗ TV» την ικανοποίηση του.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, «η περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη και λόγω της μειωμένης τιμής του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 1,05 έως 1,07 ευρώ/λίτρο, τη στιγμή που πέρυσι άγγιζε το 1,27 ευρώ το λίτρο».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε λόγω της πτώσης κατά 30% του ειδικού φόρους κατανάλωσης αλλά και της πτώσης του αργού πετρελαίου».

Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, καθώς η τιμή κατρακυλά ακόμη περισσότερο και φτάνει στα 0,70 ευρώ/λίτρο.

Σε ότι αφορά στις ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές, ο κ. Σαμόλης δήλωσε ότι «αυτές ξεπερνούν το μισό τόνο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα 700 έως και τα 1.000 λίτρα, όταν πέρυσι οι ποσότητες ήταν αρκετά μικρές, αγγίζοντας τα 150 περίπου λίτρα».

Και όλα αυτά συμβαίνουν, μετά την οικονομική ζημιά των 750 εκατομμυρίων ευρώ, τη τελευταία διετία στα ταμεία του κράτους από τη κάθετη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και αφού καταγράφηκε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Σε επίπεδο Κρήτης, απεγνωσμένοι πολίτες έψαχναν τη φθηνότερη λύση για να ζεσταθούν έστω και για λίγες ώρες τη μέρα, με τη κατάσταση να είναι ακόμη πιο δραματική σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Φέτος, βενζινοπώλες του Ηρακλείου κάνουν λόγο για αναστροφή του… ομιχλώδες κλίματος που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και ελπίζουν η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται να ενταθεί έως τα τέλη του 2014.

Κάνοντας ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι αρκετοί πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι τις παραπάνω εξελίξεις, ωστόσο όπως μας ανέφεραν, το θέμα είναι καθαρά οικονομικό.

Αν καταφέρουν να κάνουν μια μικρή αποταμίευση τότε όπως μας είπαν, θα προμηθευτούν μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, αλλιώς καυσόξυλα, σόμπες ή επιπλέον… κουβέρτες!

Σε ότι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, αυτό χορηγείται βάση οικογενειακών και οικονομικών κριτηρίων, καθώς και βάση των τετραγωνικών μέτρων σπιτιών.

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης, δικαιούνται όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

 

Εισοδηματικά: Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

 

Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος.

Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Η Κρήτη εντάσσεται στη ζώνη Δ, γεγονός που σημαίνει ότι η ποσότητα για τους κατοίκους διαμορφώνεται στα 600 λίτρα.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στη Δ’ Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 600 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 210 ευρώ για 120 τμ και άνω (5 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=210 ευρώ).

 

Διαδικασία χορήγησης

Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους είναι η ακόλουθη:

Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

– Ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

– Το ονοματεπώνυμό του.

– Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.

– Η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή.

– Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.

– Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

– Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου ή ότι φιλοξενούνται.

β) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), όπως αυτά δηλώνονται.

γ) Η επαγγελματική στέγη (επιχειρήσεις, καταστήματα κ.λπ.)

δ) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

ε) Οι κάτοικοι εξωτερικού.