HomeΚΡΗΤΗΑυξήθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης

Αυξήθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας παρουσιάζει τάση μείωσης και γήρανσης, στην Κρήτη οι μόνιμοι κάτοικοι αυξήθηκαν κατά 4,8%. Αυτό αποτυπώνει η πληθυσμιακή πρόβλεψη που έχει γίνει για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης με ορίζοντα το 2021 και γνώμονα τόσο τις τάσεις της εσωτερικής μετανάστευσης, όσο και την παρουσία αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με αντικείμενο τη μετανάστευση και τη κοινωνική ένταξη, 1 στους 10 κατοίκους του νησιού είναι αλλοδαπός.

Η πλέον πολυάριθμη κοινότητα αλλοδαπών παραμένει πάντως, η Αλβανική, καθώς αποτελεί το 40% των περίπου 63 χιλιάδων υπηκόων Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών που διαμένουν στο νησί. Στην Κρήτη καταγράφεται επίσης πολύ υψηλό ποσοστό υποδοχής μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίοι αποτελούν το 26% των αλλοδαπών κατοίκων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η εγκατάσταση στην Κρήτη, μεγάλου αριθμού συνταξιούχων από τις βόρειες χώρες που επιλέγουν το νησί για μόνιμη κατοικία τους και αποτελούν το 14% του συνόλου των αλλοδαπών μεταναστών. Στοιχείο το οποίο επηρεάζει ακόμη και το δείκτη γήρανσης στην Κρήτη καθώς κατά κανόνα πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο του ηρακλείου με τη σύμπραξη της περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Εργασίας ήταν ο τρόπος ενσωμάτωσης εσωτερικών και αλλοδαπών μεταναστών στον παραγωγικό ιστό της Κρήτης. Και αυτό γιατί όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται η μετακίνηση περίπου μισού εκατομμυρίου ελλήνων πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στην περιφέρεια.

neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση