HomeHL-WorldΑνησυχία για «ατύχημα» μετά την προσομοίωση πολέμου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ανησυχία για «ατύχημα» μετά την προσομοίωση πολέμου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τι λένε αναλυτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αμερικανικά πλοία και υποβρύχια να κινούνται προς την περιοχή, τη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε νέα επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ να ανταλλάσσουν απειλές, διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι μυρίζει «μπαρούτι» και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν πλησιάζει κάποια πολεμική σύρραξη ή εάν η ένταση έχει προκληθεί επειδή η κυβέρνηση Τραμπ δεν γνωρίζει ακόμη πώς να αντιμετωπίσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

tramp

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Βόρεια Κορέα είναι, αν μη τι άλλο, ανησυχητική. Διερωτάται, όμως, αν η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε σημείο που δεν έχει πλέον επιστροφή.

korea

«Το πραγματικό ερώτημα τώρα είναι εάν κάποιος θα κάνει ένα ηλίθιο λάθος, καθώς μια λάθος εκτίμηση μπορεί να κάνει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο Mπρους Μπένετ, αμυντικός αναλυτής της εταιρίας Rand.

Δήλωσε, όμως, ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο επικίνδυνη ώστε ο ίδιος να κρίνει ότι είναι επικίνδυνο να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα. «Δεν είναι τόσο επικίνδυνα ώστε να μην πάω στην Νότια Κορέα για τρεις εβδομάδες. Αλλά είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

korea2

Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο CBC πρώην μέλος της κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον.

«Συζητάμε για μια απίθανη αλληλουχία γεγονότων, την ταυτόχρονη πραγματοποίησή τους και τη δημιουργία κάποιου είδους περίστασης» είπε ο Φίλιπ Γιουν, που μετείχε σε ομάδα που καθόριζε την αμερικανική πολιτική όσον αφορά στην Βόρεια Κορέα. «Αλλά υπάρχει περίπτωση, εάν συμβεί, να λάβει χώρα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

kim

Μεγάλης κλίμακας άσκηση από την Πιονγιάνγκ

Με εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, χιλιάδες άρματα παρατάχθηκαν στα παράλια της ανατολικής πόλης Γουονσάν και συμμετείχαν στην «μεγαλύτερη επιτυχημένη άσκηση του πυροβολικού στα χρονικά», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Υποβρύχια εκτόξευσαν τορπίλες και αεροσκάφη έριξαν βόμβες στους «εχθρούς», στέλνοντας ένα «μήνυμα» στον Ντόναλντ Τραμπ.

korea3

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ενέκριναν τη μεταφορά του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD στη Νότια Κορέα. Μετά το πέρας της άσκησης και ενώ εντείνεται η ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η Πιονγιάνγκ  «απάντησε» σήμερα ότι θα μετατραπούν σε «10 εκατομμύρια όπλα και 10 εκατομμύρια βόμβες για να υπερασπιστούν τον απόλυτο ηγέτη» τους.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση