HomeΚΟΣΜΟΣΜήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή από Ερντογάν

Μήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή από Ερντογάν

Αιτία δηλώσεις του, με τις οποίες προέβλεψε δολοφονία του Τούρκου προέδρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάθεση μήνυσης εναντίον του Γάλλου ερευνητή, Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο λόγος που ο τούρκος πρόεδρος προέβη σε αυτήν την κίνηση, είναι το γεγονός ότι ο πρώτος προέβλεψε -μεταξύ άλλων- και τη δολοφονία του πρώτου πολίτη της γειτονικής χώρας.

Η αναφορά αυτή του γάλλου ερευνητή έγινε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νίκη του Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία, για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Μιλώντας το προηγούμενο Σάββατο στην εκπομπή «Επτά ημέρες στον κόσμο» στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business, ο Μορό Ντεφάρζ, διατύπωσε την εκτίμηση πως οι προσφυγές που αμφισβητούν τη νίκη – με μικρή διαφορά- του τούρκου προέδρου «δεν θα οδηγήσουν πουθενά, επειδή ο Ερντογάν θα φροντίσει να αποκλείσει τα πάντα».

Απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια για την Τουρκία, ο ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), πρόσθεσε: «Είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του».

Ένας από τους δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Μορό Ντεφάρζ στην εισαγγελία της Άγκυρας, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στη μήνυση τα λεγόμενα του Γάλλου ερευνητή χαρακτηρίζονται «υποκίνηση» σε δολοφονία του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την κατάθεση της μήνυσης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση τέτοιων φασιστικών προσεγγίσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Μορό Ντεφάρζ ζήτησε το Σάββατο συγγνώμη με μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ορισμένα από τα λεγόμενά μου ήταν άγαρμπα και μπορεί να παρερμηνεύθηκαν. Οφείλω να εκφράσω τις βαθιά μου λύπη και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα πρόσωπα ή τις ομάδας που μπορεί να προσέβαλα», έγραψε.

Ο Καλίν είπε πως αυτή η συγγνώμη «δεν είναι αρκετή» και πως ο Μορό Ντεφάρζ πρέπει να υποστεί «τις νομικές συνέπειες» των λεγομένων του. «Ένας Γάλλος πρώην διπλωμάτης καλεί ανοικτά για τη δολοφονία του προέδρου Ερντογάν. Το IFRI θα πρέπει να θέσει τέρμα στη συνεργασία μαζί του και να ζητήσει συγγνώμη», έγραψε σήμερα από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter μια σύμβουλος του Ερντογάν, η Γκιουλνούρ Αϊμπέτ.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου το «ναι» επικράτησε με μικρή διαφορά. Η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας απόφασης που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα, υποστηρίζοντας πως μπορεί να ευνόησαν τη νίκη του «ναι».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση