HomeHL-WorldΟ Τζιμ Μάτις προειδοποιεί: Συγκρατημένο το «χτύπημα» στη Συρία

Ο Τζιμ Μάτις προειδοποιεί: Συγκρατημένο το «χτύπημα» στη Συρία

Καταστράφηκε το 20% των αεροσκαφών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πυραυλικό «χτύπημα» των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 20% των επιχειρησιακών αεροσκαφών της χώρας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Ο Τζιμ Μάτις σε ανακοίνωσή του ουσιαστικά προειδοποίησε το συριακό καθεστώς να μην κάνει ξανά χρήση χημικών όπλων, όπως έπραξε την προηγούμενη εβδομάδα στην επαρχία Ιντλίμπ. Μία κίνηση που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, για τους δεκάδες νεκρούς αμάχους, αλλά και την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε την επίθεση στην αεροπορική βάση Σαϊράτ στις 6 Απριλίου ως «συγκρατημένη» αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για αυτή την ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών όπλων και για να δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στέκονται παθητικά, ενώ ο Ασαντ δολοφονεί αθώους ανθρώπους με χημικά όπλα, τα οποία απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και τα οποία είχε δηλώσει ότι κατέστρεψε», ανέφερε ακόμη ο Μάτις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αυτή η επίθεση προκάλεσε ζημιές ή καταστροφή σε χώρους καυσίμων και πυρομαχικών και την αεράμυνα, όπως και στο 20% των επιχειρησιακών αεροσκαφών της Συρίας.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει χάσει αυτή τη στιγμή την ικανότητα ανεφοδιασμού ή επανεξοπλισμού αεροσκάφους στην αεροπορική βάση Σαϊράτ», δήλωσε ακόμη ο Μάτις. «Η συριακή κυβέρνηση θα είναι απερίσκεπτη αν χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα», κατέληξε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση