HomeΕΛΛΑΔΑΟκτώ «καυτές» δικογραφίες για τον διάδοχο της Ράικου

Οκτώ «καυτές» δικογραφίες για τον διάδοχο της Ράικου

Βαριά «κληρονομιά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οκτώ «καυτές» δικογραφίες περιμένουν τον νέο επικεφαλής κατά της Διαφθοράς, μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Τα έντεκα μέλη του ΑΔΣ θα κληθούν να επιλέξουν αύριο τον αντικαταστάτη της εισαγγελέως Ε. Ράικου μετά την αιφνίδια παραίτησή της με βαριές καταγγελίες στις 25 Μαρτίου. Ηδη ο εισηγητής έχει μελετήσει τους φακέλους των αντεισαγγελέων Εφετών που έχουν, σύμφωνα με τον νόμο, τη δυνατότητα να πάρουν τη θέση, ωστόσο δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ΑΔΣ θα επιλέξει έναν εισαγγελικό λειτουργό που έχει γνώσεις οικονομικών και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με ανάλογες δικογραφίες.

Η επόμενη ημέρα θα βρει τον διάδοχο της Ελένης Ράικου αντιμέτωπο με πολλές ανοιχτές έρευνες αλλά και με τα πρόσωπα που στελεχώνουν το τμήμα κατά της Διαφθοράς. Επίκουρους εισαγγελείς, ειδικούς επιστήμονες, πραγματογνώμονες και γραμματείς. Το στοίχημα για τον νέο επικεφαλής σε αυτό το νευραλγικό τμήμα είναι να καταφέρει να συνεργαστεί με όσους το απαρτίζουν τα τελευταία 4 χρόνια. Γιατί τον περιμένει πολλή και δύσκολη δουλειά που δεν αποφέρει καρπούς χωρίς συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Ας δούμε όμως μερικές από τις δικογραφίες που βρίσκονται στο προσκήνιο του τμήματος.

Υπόθεση Novartis-Κρύβει εκπλήξεις ο «τροφοδότης» λογαριασμός

Η δικογραφία που επικαλέστηκε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου στην επιστολή παραίτησής της, μιλώντας για συμφέροντα και διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου, αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη υπόθεση που απασχολεί το τμήμα κατά της Διαφθοράς. Εισαγγελείς και πραγματογνώμονες δέχονται συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντήσεις από τις τράπεζες για τα ποσά που μπήκαν σε ελληνικούς λογαριασμούς από «τροφοδότη» λογαριασμό, ποσά που υπερβαίνουν τα 28.000.000 ευρώ. «Δεν θα εκπλαγούμε εάν ο αριθμός είναι τριψήφιος», λέει πηγή που έχει γνώση της έρευνας, σημειώνοντας με νόημα ότι είναι αξιόλογα και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς από την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας.

Υπόθεση Leopard-Αιτήματα για συνδρομή σε Κύπρο, Ελβετία και Μονακό

Οκτώ «καυτές» δικογραφίες για τον διάδοχο της Ράικου

Ακόμη μία δικογραφία με ενδιαφέρον -αφού συνδέεται με την προμήθεια ενός εξοπλιστικού προγράμματος- βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, με τους τελευταίους να έχουν υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Κύπρο, Ελβετία και Μονακό. Οι απαντήσεις για το δρομολόγιο του χρήματος αλλά και τη νομιμότητά του μπορεί να δώσουν νέα τροπή στην έρευνα, αφού επρόκειτο για μία από τις ακριβότερες συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο για την απόκτηση των αρμάτων μάχης.

Υπόθεση Παπαντωνίου-Εν αναμονή απαντήσεων από την Ελβετία

Η δικογραφία που άνοιξε για τον τρόπο απόκτησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γιάννου Παπαντωνίου συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής που έστειλε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στις ελβετικές Αρχές, μετά την ενημέρωση από την Εισαγγελία της Βέρνης ότι στο πλαίσιο δικής τους έρευνας για τον πρώην υπουργό εντοπίστηκαν τρεις λογαριασμοί.

papantoniou

Η κινητοποίηση των εισαγγελέων ήταν άμεση: Σε λίγα 24ωρα το αίτημα δικαστικής συνδρομής ήταν έτοιμο και πήρε τον δρόμο για την Ελβετία στις 22 Μαρτίου.

Υπόθεση Marfin-Στο μικροσκόπιο τα ύποπτα δάνεια

Τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την τράπεζα τον καιρό της παντοδυναμίας του αποβιώσαντος σήμερα Ανδρέα Βγενόπουλου έχουν μπει εδώ και μήνες στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων, μετά και τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ερευνώνται ένα προς ένα δάνεια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις ή σε πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές. Εάν δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν, τι εξασφαλίσεις δόθηκαν και βέβαια εάν υπάρχουν ευθύνες τόσο από την πλευρά των δανειοληπτών όσο και των μελών των επιτροπών χορηγήσεων.

Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ-Ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος

Τα έργα και οι ημέρες του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται εδώ και μήνες ανοιχτά στην προκαταρκτική εξέταση, αφού ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος μετά την έφοδο που έγινε στα γραφεία του κέντρου. Διαγωνισμοί, διαφημίσεις, εμβόλια έχουν μπει στο εισαγγελικό στόχαστρο, ενώ ήδη ένα σκέλος έχει κλείσει με την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία σε βάρος των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-2013. Ανάλογη έφοδος έγινε και στο γραφείο της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία είχε επαγγελματική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπόθεση Attica Bank-Καταθέσεις από τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος

Το πόρισμα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος που διενήργησε από κοινού με τον SSM (Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) είναι επίσης από τις πρώτες προτεραιότητες του τμήματος, λόγω των σοβαρών ευρημάτων που διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο στην Attica Bank.

attikabank

Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια σε επισφαλείς επιχειρήσεις, δάνεια με χαμηλά επιτόκια φέρεται ότι είναι μερικές από τις διαπιστώσεις των ελεγκτών που έχουν ήδη μπει στην…εισαγγελική βάσανο, με τους εισαγγελείς να ζητούν επιπλέον στοιχεία από την τράπεζα αλλά και να παίρνουν καταθέσεις από τους ελεγκτές της ΤτΕ.

ΜΚΟ και Σκαραμαγκάς-Δύο φάκελοι με πολλά ερωτηματικά

Η δράση δεκάδων «αμαρτωλών» ΜΚΟ, οι επιχορηγήσεις που λάμβαναν και οι σκοποί που διέθεταν τα χρήματα που λάμβαναν είναι επίσης ένα κομμάτι της έρευνας που πρέπει να συνεχίσει ο νέος επικεφαλής τμήματος κατά της Διαφθοράς. Η δικογραφία επίσης της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που «ερήμωσαν» παραμένει εκκρεμής.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση